Бізнес в Україні після п'яти місяців негативних очікувань позитивно оцінив свою діяльність у березні

02 апр, 09:00

Бізнес в Україні після п'яти місяців негативних очікувань позитивно оцінив свою діяльність у березні. Однак стримуючими факторами залишаються обстріли критичних об'єктів, ризик недостатності міжнародного фінансування та блокада західного кордону. Про це свідчить щомісячне опитування підприємств, проведене у березні 2024 року та оприлюднене пресслужбою Національного банку України.

Індекс очікувань ділової активності (ІОДА), розрахований НБУ, у березні 2024 року зрос до 52.0 з 47.5 у лютому, що перевищує нейтральний рівень (50 пунктів). Поліпшенню настроїв підприємств сприяли зростання морських і залізничних перевезень, стабільна ситуація на валютному ринку, низькі інфляційні очікування та сезонне пожвавлення ділової активності.

Проте незмінною залишається загроза обстрілів об'єктів, ризик недостатності міжнародного фінансування та перешкоди на західному кордоні.

Торговельні компанії залишаються найоптимістичнішими серед інших секторів. Це наслідок зростання обсягів товарообороту та споживчого попиту. Згідно з опитуванням, торговельні підприємства налаштовані на подальше збільшення обсягів закупівлі товарів та їхніх запасів.

Підприємства промисловості також позитивно оцінили результати своєї діяльності, враховуючи сталий споживчий попит, стабільну ситуацію на валютному ринку та низькі інфляційні очікування.

Будівельні компанії помітно поліпшили оцінки своєї діяльності, зокрема через державне фінансування на відновлення інфраструктури та сприятливі погодні умови.

Компанії сфери послуг також виявили оптимізм, що є відмінністю від попередніх місяців. За допомогою налагодження логістичних ланцюгів та пожвавлення попиту вони очікують на подальше покращення ситуації.

Незважаючи на виклики, українські підприємства планують інвестувати у свій розвиток. 44% опитаних підприємств готові вкласти кошти у власний розвиток або відновлення в 2024 році. Це свідчить про оптимізм та віру в майбутнє бізнесу в Україні.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/276697.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua