Ризик здорожчання продуктів: світові ціни на основні сільгосп культури зростають

08 апр, 09:00

Ціни на основні сільськогосподарські культури продовжують підніматися, що може призвести до зростання інфляції на продукти харчування, особливо в регіонах, де вона вже залишається на високому рівні. Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Пальмова олія, яка широко використовується у продуктах харчування, досягла 17-місячного максимуму. Ціни на ф'ючерси на каву робуста є найвищими принаймні з 2008 року, а ціни на білу кукурудзу підвищилися більше ніж на 30% у цьому році.

Однією з основних причин зростання цін є негативні погодні умови, які обмежують врожайність та призводять до скорочення пропозиції. Хоча вплив змін оптових цін на роздрібну торгівлю потребує часу, підвищення цін може відчутно позначитися на продуктах у супермаркетах та інших магазинах.

За даними Світового банку, у понад 60% з 167 оцінених країн інфляція на продукти харчування перевищує загальну інфляцію.

Проблеми з виробництвом кави робуста у В'єтнамі поглиблюються через хвилі спеки, що уражають регіони вирощування. Водночас, в Південній Африці суха погода погіршує перспективи вирощування кукурудзи.

Ціни на пальмову олію піднялися до найвищих показників з 2022 року через побоювання щодо нижчих, ніж очікувалося, поставок від двох найбільших виробників – Індонезії та Малайзії.

Помітне також зростання цін на пшеницю через геополітичні ризики, пов'язані з конфліктом між Росією та Україною. "Стійкість України в підтримці сільськогосподарського виробництва в умовах війни підкреслює її роль як світового постачальника, але перспективи миру залишаються невизначеними, що загострює волатильність ринку", - йдеться у звіті Світового банку.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/276761.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua