Повернення до кредитування: які тенденції в Україні?

10 апр, 13:00

Українці знову активно користуються кредитами для покупок, що свідчить про відновлення споживчого кредитування після обмежень, введених у зв'язку з подіями останніх років. За даними Національного банку України на початок березня 2024 року портфель банківських кредитів фізичним особам склав 230,9 мільярда гривень, що на 12,1% більше, ніж на аналогічну дату минулого року.

Примітно, що порівняно з обсягом кредитів на початок 2022 року, коли складався довоєнний фон - 255,6 мільярда гривень, ринок кредитування ще повністю не відновився.

За даними одного з найбільших інтернет-магазинів, ROZETKA, у 2023 році рівень кредитування техніки повернувся до показників 2021 року після суттєвого зниження у 2022 році. Українці знову активно купують в кредит техніку та електроніку.

За даними ROZETKA, у 2023 році порівняно з 2021 роком стало популярніше купувати в кредит наступні категорії товарів: роботи-пилососи (на 50% частіше), акумуляторні пилососи (на 57% частіше), бойлери (на 38% частіше), мультиварки (на 35% частіше), морозильні камери (на 23% частіше).

Експерти ROZETKA вважають, що цікавість до кредитування продовжить зростати, оскільки спостерігається збільшення кредитів в нетипових категоріях товарів, таких як одяг, взуття та товари для дому.

За словами Тетяни Віканової, СЕО "Фінансовий брокер", частка кредитів у загальному обсязі продажів сягає 30%, що порівняно з початком відновлення споживчого кредитування становила всього 5%. До 24 лютого 2024 року частка кредитних продажів досягла 45%.

Олексій Миропольський, комерційний директор RozetkaPay, зазначає, що ситуація в країні сильно впливає на кредитування загалом. Зміни в структурі кредитних продажів в онлайні та магазинах свідчать про популярність оплати частинами.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/276791.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua