США пропонують G7 використовувати прибутки від заморожених активів РФ на підтримку України

21 май, 12:00

Міністр фінансів США Джанет Єллен наступного тижня виступить із закликом до інших фінансових чиновників країн G7 згодитися на використання відсотків від доходів з заморожених російських активів для швидкої допомоги Україні. Про це повідомляє агентство Reuters, посилаючись на високопоставленого представника Мінфіну США.

Згідно з інформацією, G7 зробила значний крок до досягнення консенсусу щодо використання частини з 300 мільярдів доларів заморожених російських суверенних активів, що були блоковані після вторгнення Росії в Україну у лютому 2022 року.

Міністри фінансів країн G7 отримали завдання розробити рекомендації для лідерів G7, які планується ухвалити на саміті у червні в південній Італії.

Раніше Джанет Єллен активно висловлювалася за повну конфіскацію активів, переважно заморожених в євро. Однак європейські чиновники відмовилися від цього підходу через стурбованість ризиками для євро та потенційні юридичні проблеми, віддавши перевагу більш консервативному підходу щодо розподілу прибутків у фонд для України, який становить приблизно 3,5 мільярда доларів на рік.

Американська сторона запропонувала використовувати процентні доходи з активів на забезпечення облігацій або позик, які нададуть Україні до 50 мільярдів доларів у найближчій перспективі, враховуючи зростаючий військовий тиск Росії на сході та півночі країни.

Проте цей план викликає суперечки через необхідність утримання західними державами активів протягом близько 20 років, відзначив Джош Ліпскі, старший директор Центру геоекономіки Atlantic Council.

Зараз активно обговорюється можливість прийняття рішення щодо майбутнього використання цих заморожених активів, яке може визначити долю фінансової підтримки для України у найближчі роки. Український уряд сподівається на підтримку країн G7 у вирішенні цього питання, що стане важливим етапом у зміцненні безпеки та стабільності в регіоні.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/277188.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua