Прибутки українських банків зросли на 19% за перший квартал: хто у лідерах

21 май, 09:00

У першому кварталі 2024 року українські банки показали значний зріст прибутків на 19% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Лідерами за отриманими доходами стали державні банки «Приватбанк» та «Ощадбанк». Про це повідомляє аналітичний портал «Опендатабот».

Загалом фінансові установи отримали після оподаткування близько 40,5 мільярда гривень у першому кварталі поточного року, незважаючи на зростання податкового тягару до 25%.

Тільки 8 банків із загальної кількості 63, що працюють в Україні, зафіксували збитки на суму 111 мільйонів гривень протягом цього періоду.

Топ-10 українських банків здобули прибуток у розмірі 34,22 мільярда гривень за перший квартал, що складає 84% від загального прибутку всіх банків в країні.

У той же час, українські банки сплатили податок на прибуток у розмірі 10,34 мільярда гривень, що є в півтора рази більше, ніж у минулому році. Найбільший внесок у сплату податку зробив «Приватбанк», внісши майже половину від цієї суми — 4,84 мільярда гривень.

Насамперед за прибутками у першому кварталі 2024 року виступив «Приватбанк», який заробив 13,86 мільярда гривень. Це становить третину від загального прибутку всіх банків, але на 14% менше, ніж у відповідному періоді минулого року — 16,04 мільярда гривень.

Загалом державні банки здобули 60% від сукупного прибутку всіх українських банків — 24,28 мільярда гривень. Водночас лише один банк, який перебуває під контролем держави — Перший інвестиційний банк — зафіксував збитки у розмірі 7,6 мільйонів гривень у першому кварталі.

Серед банків з іноземним капіталом лідером за прибутками залишається Райффайзен банк, який заробив 2,53 мільярда гривень. Це на 23% більше, ніж у відповідному періоді минулого року.

Особливою сенсацією став Креді Агріколь банк, чиї прибутки зросли у 20 разів порівняно з минулим роком, склавши 2,02 мільярда гривень у першому кварталі 2024 року. Це є найбільшим зростанням серед усіх українських банків.

Загалом іноземні банки здобули 10,2 мільярда гривень, що становить чверть від загального прибутку. Лише один банк — Правекс банк — зафіксував збитки у розмірі 76,7 мільйонів гривень у першому кварталі.

Серед приватних банків лідером за прибутками залишається ПУМБ, який заробив 2,13 мільярда гривень за квартал. Це на 38% більше, ніж у відповідному періоді минулого року. Разом з Універсалом (Монобанк) вони склали половину загального прибутку банків цієї групи.

МТБ банк показав найбільший приріст прибутку серед приватних банків — аж у 13 разів у порівнянні з першим кварталом 2023 року.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/277193.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua