Dragon Capital підтверджує прогноз економічного зростання

29 май, 18:00

Інвестиційна компанія Dragon Capital утримує свій прогноз зростання реального ВВП України на рівні 4% у 2024 році. Проте, вони переглянули свої очікування щодо курсу гривні, прогнозуючи його на рівні 42 гривні до долара до кінця року, що є вище порівняно з раніше оголошеними 39 гривнями. Ці дані наведені у макропрогнозі компанії.

Зміна прогнозу щодо курсу пов’язана з новими підходами Національного банку України (НБУ) до управління валютним ринком на початку 2024 року. Наприкінці травня НБУ встановив офіційний курс долара вперше в історії країни вище 40 гривень.

У своєму прогнозі Dragon Capital також відзначає, що українська економіка показувала позитивні динаміки на початку поточного року, на фоні зростання на 5,3% в річному порівнянні у 2023 році.

За період січень-квітень експорт основних товарів, таких як зерно, олійні продукти, руда та сталь, повернувся до довоєнних показників 10-11 мільйонів тонн, з яких значну частину, 7-8 мільйонів тонн щомісяця, було експортовано через порти Чорного моря.

Dragon Capital передбачає, що завдяки відновленню роботи морських портів та високому рівню сільськогосподарського врожаю минулого року, експорт основних товарів у 2024 році зросте на 35% до 109 мільйонів тонн. Це допоможе стримати зовнішньоторговельний дефіцит в умовах зростання імпорту та зниження світових цін на сільгосппродукцію.

Одним із ключових факторів економічного зростання залишається відновлення експорту через морські порти та розвиток виробництва в Україні, зокрема у секторі машинобудування.

Номінальний ВВП України, за прогнозами Dragon Capital, скореговано з $201 мільярдів до $190 мільярдів, що відображає вплив зміни курсу гривні та інших економічних факторів.

Інвестиційна компанія також підкреслює, що фінансова підтримка від міжнародних партнерів, у тому числі нові пакети допомоги, що затверджені для України, допоможе зберегти стабільність економіки в 2024 році. Загалом, це створює сприятливі умови для подальшого розвитку національної економіки в умовах внутрішніх і зовнішніх викликів.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/277284.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua