Україна збільшила експорт заморожених овочів: чому це важливо

04 июн, 15:00

У перший квартал 2024 року Україна помітно збільшила обсяг експорту заморожених овочів порівняно з аналогічним періодом минулого року, досягнувши 2,2 тис. тонн, що удвічі більше, ніж у 2023 році. Цей відсоток перекладається в понад 2,7 мільйони доларів експортної виручки, як повідомляє проєкт EastFruit.

Експерти зауважують, що Україна активно розвиває експорт заморожених овочів у 2024 році. Основними позиціями у експорті є заморожена цвітна капуста, броколі та цукрова кукурудза. Найбільшими покупцями українських заморожених овочів є Німеччина, Ізраїль, Бельгія, Італія, Польща, Франція та Румунія, з Ізраїлем, що імпортує переважно цукрову кукурудзу в замороженому стані.

Андрій Ярмак, економіст із інвестицій в Продовольчій та сільськогосподарській організації ООН (ФАО), пояснює, що зростання експорту заморожених овочів пов'язане з бурхливим розвитком вирощування ягід в Україні. Після значного збільшення виробництва малини в країні, інвестори почали активно вкладати кошти у підприємства з заморожування цієї ягоди. Це сприяло розширенню виробництва на інші ягоди, фрукти та овочі, що дозволило рік за роком підвищувати обсяги експорту заморожених овочів.

Ярмак зауважує, що Україна ще на початковому етапі розвитку цієї галузі і має потенціал для подальшого росту. Водночас, він вказує на те, що наразі Україна імпортує більше заморожених овочів, ніж експортує, що робить актуальними питання якості продукції та розширення асортименту.

Зокрема, зростання експорту заморожених овочів свідчить про перспективи українського агропромислового комплексу у міжнародному вимірі. Це дає можливість не лише зміцнювати позиції на зовнішніх ринках, а й сприяє економічному зростанню країни та розвитку місцевих виробників.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/277334.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua