Литва закликає ЄС розширити обмеження на агропродукцію з Росії

08 июн, 18:00

Після прийняття Євросоюзом рішення щодо підвищення імпортних мит на зерно з Росії та Білорусії, міністр сільського господарства Литви Кястутіс Навіцкас виступив з вимогою розширити обмеження на всю сільгосппродукцію цих країн. Про це повідомляє LRT.

"Російська та білоруська продукція нечесно конкурують з продукцією фермерів країн ЄС. Але що важливіше, продаючи харчові продукти на європейському ринку, Росія заробляє мільярди, які може використовувати для фінансування війни в Україні", - заявив Навіцкас.

Міністр нагадав, що до цього часу Росія та Білорусь отримували прибуток від продажу на ринку ЄС не лише зерна. У 2023 році Євросоюз імпортував сільськогосподарську та продовольчу продукцію з Росії на загальну суму 2,7 мільярда євро, що на 2% більше, ніж у 2021 році, і зерно становило приблизно половину цієї суми.

На думку Навіцкаса, продовження торгівлі такою продукцією сприяє економічній стійкості Росії, що потім може бути використано для мілітаризації та підтримки конфліктів. Тому він закликає ЄС розглянути розширення санкцій і на інші види сільськогосподарської продукції з цих країн.

Зазначається, що обмеження, запропоновані Литвою, можуть мати значний вплив на економіку обох країн, які залежать від експорту сільськогосподарської продукції. Проте такі кроки спрямовані на зміцнення економічної безпеки Євросоюзу та підтримку суверенітету України.

Питання про розширення санкцій на продукцію з Росії та Білорусі буде обговорено на міжнародному рівні, де ключовими стануть інтереси європейських держав у забезпеченні безпеки та стабільності в регіоні.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/277340.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua