Інфляція в Україні у травні досягла 0,6%: найпомітніше подорожчали фрукти

11 июн, 09:00

У травні 2024 року інфляція на споживчому ринку України зросла до 0,6% у порівнянні з квітнем, а з початку року цей показник становив 2,0%. Базова інфляція за травень становила 0,3%, а з початку року – 2,8%. Такі дані оприлюднив Державний комітет статистики України.

У квітні та березні річний рівень інфляції був на рівні 3,2%, що є мінімальним показником зростання цін з кінця 2020 року. Однак, згідно з більшістю прогнозів, інфляція надалі поступово зростатиме.

Дані свідчать, що у травні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої підвищилися на 0,9%. Найбільше подорожчали фрукти – на 10,4%. Також зросли ціни на овочі, рис, рибу та продукти з риби, хліб, кисломолочну продукцію, цукор, макаронні вироби, м’ясо та м’ясопродукти, масло – на 1,3–0,4%. Водночас ціни на яйця знизилися на 14,3%, а сало, молоко та молочні продукти подешевшали на 1,7–0,4%.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби зросли на 0,7%, головним чином через подорожчання тютюнових виробів на 1,4%. Одяг і взуття подешевшали на 1,5%, зокрема одяг – на 1,7%, взуття – на 1,4%.

У сфері охорони здоров’я зафіксовано зростання цін на 0,9%, яке обумовлено підвищенням вартості фармацевтичної продукції на 1,2%. Ціни на транспорт збільшилися на 0,9%, переважно через подорожчання палива та мастил на 1,1%.

Таким чином, травень виявився місяцем неоднозначної цінової динаміки на споживчому ринку України. З одного боку, деякі категорії товарів, як от фрукти та фармацевтична продукція, зазнали значного підвищення цін. З іншого боку, подешевшання одягу, взуття та деяких продуктів харчування трохи пом'якшило загальну інфляційну картину.

Експерти прогнозують подальше зростання інфляції, що пов’язано з очікуваним збільшенням витрат на паливо та інші основні товари. Це може вплинути на купівельну спроможність населення та змусить багатьох українців переглядати свої бюджети.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/277382.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua