В Україні продовжують повернення агровиробникам розмінованих земель

17 июн, 12:00

У травні цього року урядові та неурядові підрозділи протимінної діяльності обстежили майже 31 тисячу гектарів сільськогосподарських земель, повертаючи їх до господарського використання. З початку року сапери обстежили понад 146 тисяч гектарів, з яких більше 137,8 тисяч вже введено в експлуатацію. Про це повідомив заступник міністра економіки Ігор Безкаравайний, передає пресслужба Мінекономіки.

Спільні зусилля українських та міжнародних партнерів сприяли прискоренню процесу розмінування. За словами Безкаравайного, цьогорічні темпи очищення земель значно перевищують минулорічні показники. "Добрий приклад якісно налагоджених процесів демонструє Херсонська обласна військова адміністрація, яка забезпечила ефективну координацію всіх операторів, що працюють в області. Завдяки цьому у травні вдалося повернути в експлуатацію землі, площа яких удвічі перевищує площу самого міста", – підкреслив заступник міністра.

У травні агровиробникам повернули 29,8 тисяч гектарів сільськогосподарських земель, зокрема 26,9 тисяч гектарів у Херсонській області. Україна планує повернути 80% потенційно забруднених вибухонебезпечними предметами земель у господарське використання протягом наступних 10 років.

Однак, якщо проблема замінування не буде вирішена ефективно, кількість жертв від мін до 2030 року може сягнути 9 тисяч. Забруднення також зробило непридатними частину найцінніших сільськогосподарських угідь країни, що вплинуло на економіку України та глобальну продовольчу безпеку.

Для прискорення процесу розмінування Україна має намір використовувати всі доступні технологічні інструменти. Зокрема, планується залучення штучного інтелекту для аналізу великих масивів даних (big data).

На початку 2024 року Україна оновила та переглянула план пріоритетного повернення у господарську експлуатацію сільськогосподарських земель. Відповідно до нового плану, першочерговому обстеженню та розмінуванню підлягають понад 512 тисяч гектарів сільгоспугідь.

Протягом 2023 року вдалося повернути для використання понад 200 тисяч гектарів сільськогосподарських земель, які були заплановані для першочергового обстеження та розмінування. Також стало відомо, що в Україні створять перший державний реєстр територій, забруднених чи ймовірно забруднених вибухонебезпечними предметами.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/277439.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua