Прогноз міністерства аграрної політики щодо агроекспорту на 2024/2025 маркетинговий рік

17 июн, 09:00

У наступному маркетинговому році, який розпочнеться з липня 2024 року, Україна планує експортувати понад 60 мільйонів тонн зернових і олійних культур та продуктів їх переробки. Це дозволить країні залишатися серед світових лідерів у сфері аграрного експорту. Про це повідомив виконуючий обов'язки міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Україна, попри виклики війни, зуміла вирівняти баланс виробництва та експорту основних аграрних культур завдяки стійкості виробників і розвитку логістики. Висоцький підкреслив, що протягом двох років повномасштабної війни аграрний сектор продемонстрував неймовірну стійкість, що дозволило зберегти провідні позиції на світовому ринку.

"Нинішній маркетинговий рік 2023/2024 ми завершуємо з кінцевими залишками сільгосппродукції на середньостатистичному рівні, як це було до 2022 року. У наступному маркетинговому році ми плануємо агроекспорт понад 60 мільйонів тонн, що підтверджує нашу роль гаранта світової продовольчої безпеки", – зазначив Висоцький.

За прогнозом Міністерства аграрної політики, виробництво зернових культур з нового врожаю становитиме майже 56 мільйонів тонн. Зокрема, очікується зібрати 21 мільйон тонн пшениці, близько 5 мільйонів тонн ячменю та 28,5 мільйонів тонн кукурудзи. Загальний експорт зернових передбачається на рівні 43 мільйонів тонн, з яких 15 мільйонів тонн – це пшениця, 2,5 мільйона тонн – ячмінь, і близько 25 мільйонів тонн – кукурудза.

Прогнозоване виробництво олійних культур досягне 22 мільйонів тонн. Серед них, очікується зібрати 4 мільйони тонн ріпаку, близько 13 мільйонів тонн соняшнику та 5 мільйонів тонн сої, що стане рекордним показником в історії України. Експорт олійних культур та продуктів їх переробки планується на рівні понад 17 мільйонів тонн.

Ці показники підтверджують здатність України залишатися важливим гравцем на світовому аграрному ринку та забезпечувати продовольчу безпеку на глобальному рівні. Висоцький підкреслив, що спільні зусилля аграріїв та підтримка міжнародних партнерів сприятимуть подальшому зростанню аграрного сектору України, що є ключовим для економічного розвитку країни.

Завдяки сучасним технологіям та ефективній логістиці Україна зможе й надалі нарощувати виробничі потужності та збільшувати обсяги експорту, що сприятиме економічній стабільності та зміцненню позицій на світовому ринку.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/277440.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua