Україна отримає 2,5 млрд євро від заморожених активів РФ: деталі і терміни

25 июн, 09:00

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики Жозеп Боррель оголосив, що Україна отримає 2,5 мільярда євро з прибутків заморожених російських активів. Перші кошти надійдуть вже наступного тижня. Ця заява стала відомою завдяки повідомленню Радіо Свобода.

24 червня міністри закордонних справ країн ЄС зібралися для обговорення пропозиції Єврокомісії щодо використання прибутків від заморожених російських активів для надання зброї Україні, незважаючи на опозицію з боку Угорщини. Остання виступає проти такого рішення, ускладнюючи процес.

"Ми все ще маємо шість правових рішень в рамках військової допомоги Україні через Європейський фонд миру, які не можуть бути реалізовані через відмову однієї з країн-членів," - заявив Боррель. За його словами, Європейський Союз повинен уникнути таких ситуацій у майбутньому і знайти спосіб реалізації рішення.

Перший транш коштів буде направлений в Україну вже наступного тижня, а другий буде здійснений дещо пізніше. Боррель підкреслив, що ці кошти не повинні бути зупинені і мають бути використані, наголосивши на необхідності прийняття правових заходів для уникнення блокування. Він також зазначив, що рішення про збільшення допомоги Україні має бути прийняте до літніх канікул у ЄС.

На запитання журналістів про уточнення суми, Боррель підтвердив, що мова йде про 2,5 мільярда євро. "Наступного тижня – одна частина з цих 2,5 мільярдів. Інша частина буде дещо пізніше," - додав він.

Щодо можливості використання цих коштів без згоди Угорщини, Боррель зазначив, що існує юридична процедура, яку слід обговорити з міністрами. Це питання буде ретельно розглянуте для забезпечення належного використання коштів.

Раніше президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що перші 1,5 мільярда євро доходів від заморожених російських активів будуть переведені Україні вже в липні.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/277509.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua