Проблема експорту електроенергії з Європи до України: що викликає обмеження?

04 июл, 14:00

Високі температури та збільшене внутрішнє споживання електроенергії в сусідніх європейських країнах призвели до складнощів у експорті електроенергії в Україну. Згідно з повідомленням члена наглядової ради НЕК "Укренерго" Юрія Бойка, ці умови спричинили значний напружений стан у енергосистемах та обмеження у міжнародних постачаннях електроенергії.

Українська компанія "Укренерго" зазначає, що намагається компенсувати дефіцит електроенергії шляхом отримання аварійної допомоги від сусідніх країн. Проте, через схожі погодні умови у регіоні, ця допомога не завжди можлива.

"Імпорт є надійним засобом отримання електричної енергії, але аварійна допомога надається лише за певних умов. У наших сусідів аналогічна погода, що призводить до збільшення навантаження в їхніх енергосистемах, що обмежує їх можливості надання нам допомоги", - підкреслив Юрій Бойко.

На даний момент Україна очікує на значний обсяг імпорту електроенергії з п'яти європейських країн: Румунії, Словаччини, Польщі, Угорщини та Молдови. Загальний обсяг імпорту має скласти 34 263 МВт-годин, з максимальною потужністю до 1694 МВт у окремі години.

Нагадаємо, що з початку повномасштабного вторгнення Росії наша країна зазнала понад 180 атак на теплові електростанції ДТЕК Енерго, що призвело до руйнування або пошкодження майже 90% їх потужностей. Загальні збитки за останні три місяці оцінюються у 14-16 мільярдів гривень.

Енергетики та ремонтники активно працюють над відновленням теплових електростанцій. З початку року на ці цілі вже було витрачено понад 1,4 мільярда гривень, а до кінця року планується інвестувати близько 3,9 мільярда гривень.

Зазначається, що процес відновлення потужностей буде поетапним і триватиме до 2025 року.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/277607.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua