Українські порти збільшили перевалку вантажів на 68% у першому півріччі 2024 року

05 июл, 14:00

Українські порти продемонстрували значне зростання обсягів перевалки вантажів у першому півріччі 2024 року. За цей період шість працюючих портів обробили 52,7 мільйона тонн вантажів, що на 68% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Про це повідомив голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

Більше 63,5% від загального обсягу перевалки становить продукція агропромислового комплексу, а понад 36% - продукція інших галузей, зокрема гірничо-металургійного комплексу. Таке зростання стало можливим після відмови від Стамбульської зернової ініціативи, яка обмежувала експорт аграрною продукцією з трьох чорноморських портів та поступово гальмувалася Росією.

Протягом першого півріччя 2023 року через Стамбульську ініціативу вдалося вивезти 10,4 мільйона тонн аграрної продукції у першому кварталі та 5,7 мільйона тонн у другому кварталі. Однак у липні експорт майже зупинився, зокрема через блокування Росією, що призвело до вивезення лише 0,26 мільйона тонн продукції.

Решту продукції вдавалося експортувати через Дунайський коридор, але навіть при рекордних обсягах він не міг повністю задовольнити потреби України. Це спричинило необхідність пошуку альтернативних рішень для збереження економічної стабільності та забезпечення експорту продукції.

Данило Гетманцев зазначив, що рішення залишити Стамбульську зернову ініціативу та створити свій власний морський коридор було стратегічно правильним. Це дозволило Україні відвантажувати продукцію будь-якої номенклатури, а судна можуть рухатись вільно та безупинно, без необхідності проходити принизливі двократні догляди та отримання дозволів.

Таке нововведення сприяє стабілізації економічної ситуації в країні та забезпечує потреби міжнародних партнерів у продукції українських виробників. Цей крок не лише покращує логістичні можливості країни, але й підвищує її економічну незалежність та здатність ефективно реагувати на зовнішні виклики.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/277617.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua