Спад споживчих настроїв українців у червні 2024 року: що показало дослідження

16 июл, 14:00

У червні 2024 року споживчі настрої українців значно погіршилися, що відображено у зниженні Індексу споживчих настроїв (ІСН) на 8 пунктів, до рівня 64,5 пункти. Це дослідження, проведене компанією Info Sapiens, свідчить про загальний спад настроїв серед українських споживачів у порівнянні з попереднім місяцем.

Індекс поточного становища (ІПС), який відображає суб'єктивне оцінювання поточного економічного стану особисто для кожного, також зазнав зниження на 4,7 пункти, досягнувши позначки 50,9 пункти. Це свідчить про зростання економічної невпевненості серед населення у середині 2024 року.

Зокрема, індекс поточного особистого матеріального становища зменшився на 5,9 пункти, до рівня 47,3 пункти, відображаючи погіршення сприйняття власної фінансової ситуації серед українців. Індекс доцільності великих покупок також зазнав спаду на 3,5 пункти, до 54,5 пункти, що вказує на зменшення готовності споживачів робити значні витрати на великі покупки.

Розглядаючи регіональний аспект, погіршення споживчих настроїв в червні 2024 року було відзначено по всій країні, проте особливо відчутним воно сталося в містах з високим рівнем економічної активності.

Аналіз дослідження також показує, що спад споживчих настроїв може бути пов'язаний з різким підвищенням цін на базові товари та послуги, нестабільністю на ринках праці та загальною економічною нестабільністю. Ці фактори впливають на витрати і фінансові можливості населення, змушуючи споживачів бути більш обережними щодо своїх витрат і покупок.

Незважаючи на це, експерти також наголошують на тому, що економічні коливання є нормальною частиною розвитку ринку і можуть бути тимчасовими. Подальший аналіз і моніторинг споживчих настроїв допоможуть уточнити та зрозуміти причини змін у споживчих попитах у майбутньому.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/277692.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua