У першій половині 2024 року Україна продемонструвала значне зростання товарообігу

17 июл, 09:00

У першій половині 2024 року Україна продемонструвала значне зростання товарообігу, який склав 52,7 мільярда доларів. За даними Державної митної служби України, імпорт досяг 33,2 мільярда доларів, тоді як експорт становив 19,5 мільярда доларів.

За перший півріччя 86% імпортованих товарів, або 28,1 мільярда доларів, були оподатковані, що свідчить про значний обсяг операцій із сплатою митних платежів. Вартість оподаткованого імпорту зросла на 10% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Найбільше імпортних товарів до України надійшло з Китаю, Польщі та Німеччини на загальну суму 6,4, 3,7 та 2,6 мільярда доларів відповідно. Українські експортери найбільш активно співпрацювали з Польщею, куди було відправлено товарів на суму 2 мільярди доларів, Іспанією та Китаєм, де вивезено товарів на суму 1,6 мільярда доларів кожного.

Серед категорій імпорту переважали машини, обладнання та транспортні засоби, які становили 11,4 мільярда доларів, продукція хімічної промисловості на 5,9 мільярда доларів та паливно-енергетичні товари на 4,3 мільярда доларів. Ці категорії сприяли збору 31%, 16% та 24% від загальних митних платежів до державного бюджету відповідно.

Основними експортними товарами України залишаються продовольчі товари, метали та мінеральні продукти. Загалом, за півріччя митні платежі від експорту товарів з вивізним митом склали 148,1 мільйона гривень.

Порівняно з аналогічним періодом 2023 року, коли імпорт досягав 27,5 мільярда доларів, а експорт – 16,8 мільярда доларів, загальний обсяг товарообігу за шість місяців поточного року показав значне зростання. Ключовими постачальниками імпорту залишаються Китай (5,3 мільярда доларів), Польща (2,9 мільярда доларів) та Німеччина (2,2 мільярда доларів), тоді як найбільший обсяг експорту зареєстровано до Польщі (1,7 мільярда доларів), Китаю (1,4 мільярда доларів) і Іспанії (1,4 мільярда доларів).

Ці дані свідчать про стабільний інтерес до українських товарів на міжнародному ринку та активність в сфері зовнішньоекономічних відносин, що є ключовими факторами в економічному розвитку країни.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/277704.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua