Зростання депозитів в українських банках: тенденції та перспективи

30 июл, 09:00

У другому кварталі 2024 року обсяг депозитів населення та бізнесу в українських банках значно зріс, і фахівці прогнозують продовження цієї тенденції в найближчому майбутньому. Такий висновок був зроблений на основі щоквартального Опитування про банківське фондування, проведеного Національним банком України.

За результатами другого кварталу, спостерігалося суттєве збільшення обсягів коштів як від домогосподарств, так і від корпорацій. Крім того, продовжилося зростання обсягів оптового фондування, яке збільшується вже третій квартал поспіль, в основному завдяки великим банкам.

Примітним є те, що середня вартість фондування в другому кварталі продовжувала знижуватися четвертий квартал поспіль. За даними опитування, найбільша частка респондентів за всю історію досліджень зазначила про зниження вартості фондування з другого кварталу 2021 року. Вартість оптових залучень також трохи знизилася вперше за три квартали. Майже всі банки очікують подальшого зниження вартості депозитів для домогосподарств і корпорацій, а також вартості оптового фондування в третьому кварталі.

Частка фондування у валюті у другому кварталі зменшилася, і значна частина опитаних банків прогнозує продовження цього тренду у третьому кварталі. Строковість фондування також скорочувалася третій квартал поспіль, хоча цього разу про це повідомила менша кількість фінансових установ. Згідно з оцінками банків, така тенденція триватиме й у наступні 12 місяців.

Загалом, ситуація з депозитами в українських банках свідчить про зростання довіри населення та бізнесу до фінансової системи країни. Це позитивний сигнал для економіки України, адже зростання обсягів коштів у банках сприяє стабільності фінансового ринку та забезпечує додаткові ресурси для кредитування.

Прогнозоване подальше зниження вартості депозитів та оптового фондування свідчить про сприятливі умови для залучення коштів. Це може стати стимулом для активізації економічної діяльності, збільшення інвестицій та подальшого зростання економіки країни.

Загальний позитивний тренд у банківському секторі України, зокрема зростання обсягів депозитів та зниження вартості фондування, є свідченням стабілізації фінансової системи та економічного розвитку країни. Банки готуються до подальшого зростання обсягів коштів, що стане важливим фактором для економічного зростання в найближчі роки.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/277809.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua