Хто купує землю в Україні: Лише 38% угод припадає на агрохолдинги

02 авг, 13:00

За перші шість місяців 2024 року юридичні особи активно укладали угоди на купівлю сільськогосподарських земель. Всього було укладено 7,2 тисячі угод на загальну площу 21,5 тисячі гектарів. Це становить 18% від загальної кількості угод на ринку землі за цей період. Більшість покупців – це сільгоспвиробники, особливо ті, хто спеціалізується на вирощуванні зернових і олійних культур. Агрохолдинги ж уклали лише 38% від усіх угод, свідчать дані дослідження KSE Агроцентру.

Юридичні особи, які придбали землю, зосереджувалися на ділянках, що раніше були під мораторієм на продаж. Зокрема, 75,2% цих земель – товарні землі, а 23,5% – землі ОСГ, які також були під мораторієм до липня 2021 року. Це вказує на те, що підприємці активно використовують нові можливості, що відкрилися після зняття обмежень.

Аналіз показав, що більшість угод (83,5% від загальної кількості) були укладені компаніями, чия діяльність безпосередньо пов'язана із сільським господарством. Відповідно, 85,4% від загальної площі придбаних земель припадають на такі компанії. Особливо активні були компанії, які займаються вирощуванням зернових, бобових та олійних культур – на їх частку припадає 93,2% від загальної кількості угод.

Окрім цього, значну частку угод (7,71%) уклали компанії, що спеціалізуються на оренді, управлінні та продажу майна. Це свідчить про різноманітність інтересів на ринку землі та його активний розвиток.

Агрохолдинги уклали 38% від усіх угод з купівлі сільськогосподарських земель юридичними особами. Проте середній розмір придбаних ними ділянок становив 2,61 га, що менше ніж у компаній, які не є частиною холдингів (3,05 га). Загалом, агрохолдинги придбали 5,8 тисяч гектарів землі, з яких 4 тисячі гектарів були придбані холдингами з земельним банком понад 50 тисяч гектарів. Водночас, найбільші агрохолдинги з земельним банком понад 100 тисяч гектарів придбали лише 17,7 гектарів.

Результати першого півріччя 2024 року показали, що великі гравці не домінують на ринку землі. Навпаки, доступ юридичних осіб до ринку сприяє підвищенню його прозорості. Наприклад, для 50% угод, укладених фізичними особами, ціна гектара не перевищує нормативну грошову оцінку. Водночас у 50% випадків угод, укладених юридичними особами, ціна угоди перевищує нормативну оцінку більше, ніж на 70%.

Серед сільськогосподарських земель, придбаних юридичними особами, майже чверть угод (23,4%) уклали компанії, зареєстровані у Київській області або м. Київ. Значна частина угод також була укладена компаніями з Полтавської (18,3%), Сумської (12,0%) та Волинської (9,6%) областей. Підприємства здебільшого купували ділянки, розташовані в області їх реєстрації – частка таких угод склала 76,1%.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/277857.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua