В Україні офіційно затверджено нову професію: демінер

05 авг, 18:00

Національне агентство кваліфікацій офіційно схвалило професійний стандарт для нової професії — "Оператор з пошуку вибухонебезпечних предметів (демінер)". Розробку стандарту ініціювало Міністерство економіки України, а компанія ТОВ "Шериф-Розмінування" у співпраці з фахівцями міністерства підготувала текст документу з урахуванням пропозицій ключових стейкхолдерів у сфері гуманітарного розмінування.

Про це повідомило Міністерство економіки України. За словами заступника міністра економіки Ігоря Безкаравайного, до цього часу в Україні не існувало професійного стандарту для демінерів. Раніше оператори були змушені самостійно розробляти програми навчання для фахівців у сфері гуманітарного розмінування.

Ігор Безкаравайний підкреслив важливість нового стандарту, зазначивши, що він відповідає міжнародним вимогам IMAS (International Mine Action Standards). Наявність професійного стандарту створює єдині правила для всіх і значно розширює можливості для навчання демінерів. Це, зокрема, дозволить залучити до гуманітарного розмінування ветеранів, які після проходження навчання зможуть працювати як в українських компаніях, так і в міжнародних організаціях.

Після затвердження стандарту планується проведення ряду заходів для впровадження нової професії в правове поле України. Серед них — присвоєння професії коду, упорядкування оплати праці та розробка відповідного освітнього стандарту. Це дозволить після отримання акредитації від Міністерства освіти і науки України видавати дипломи демінерам на рівні з іншими професіями.

Затверджений професійний стандарт відповідатиме вимогам IMAS, що дозволить фахівцям з міжнародними сертифікатами підтверджувати свою кваліфікацію в Україні. Це також відкриє можливості для українських демінерів, які пройдуть навчання за новим стандартом, працювати у міжнародних компаніях без необхідності повторного навчання з нуля.

Розроблений стандарт передбачає п’ять рівнів підготовки. Базовий рівень дозволяє фахівцю брати участь у нетехнічному обстеженні територій, наступний рівень забезпечує можливість проведення технічного обстеження, а подальші рівні дозволяють займатися безпосередньо розмінуванням територій та будівель.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/277874.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua