Зниження частки проблемних кредитів: Український банківський сектор демонструє позитивні тенденції

02 сен, 09:00

Національний банк України повідомив про подальше зниження частки непрацюючих кредитів (NPL) у банківському секторі. На кінець липня 2024 року цей показник зменшився до 33,9%, що є найнижчим рівнем з жовтня 2022 року, коли частка складала 33,6%. Цей тренд свідчить про покращення якості кредитного портфеля банків та ефективність заходів, спрямованих на зниження рівня проблемних активів.

Загальна сума непрацюючих кредитів у липні скоротилася на 1,24 мільярда гривень і наразі становить 416,93 мільярда гривень. Від початку 2024 року частка NPL знизилася на 3,5 відсоткового пункту, що є значним досягненням для банківської системи, а сума проблемних кредитів зменшилася на 5,4 мільярда гривень.

Цей результат обумовлений кількома факторами. По-перше, банки продовжують активно нарощувати обсяги високоякісних гривневих кредитів, що сприяє покращенню загальної якості кредитного портфеля. По-друге, фінансові установи здійснюють списання непрацюючих роздрібних кредитів, що також позитивно впливає на загальну ситуацію в банківському секторі.

Найбільша частка проблемних кредитів, як і раніше, зосереджена в державних банках. На кінець липня сума таких кредитів у держбанках склала 353,1 мільярда гривень, що на 305 мільйонів гривень менше, ніж у попередньому місяці. ПриватБанк, зокрема, утримує 181,1 мільярда гривень NPL, що на 193 мільйони гривень більше, ніж у червні.

Іноземні банківські групи, що працюють в Україні, зменшили обсяг своїх проблемних кредитів до 29,6 мільярда гривень, що на 72 мільйони гривень менше, ніж у липні. Приватні банки також показали позитивну динаміку, знизивши суму NPL на 581 мільйон гривень, до 34,1 мільярда гривень.

На початок липня 2024 року частка непрацюючих кредитів у банківському секторі становила 34,6%, що на 2,8 відсоткових пункту менше порівняно з початком року. За перше півріччя 2024 року загальний обсяг NPL зменшився на 4,2 мільярда гривень, досягнувши 418,2 мільярда гривень, що свідчить про стабілізацію та поступове оздоровлення фінансової системи України.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/278035.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua