Запорізька АЕС може втратити один із ключових об'єктів: градирню доведеться знести – МАГАТЕ

06 сен, 14:00

Голова Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив про необхідність демонтажу одного з об'єктів на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС), що перебуває під окупацією російських військ. Градирня №1, яка серйозно постраждала внаслідок пожежі 11 серпня, виявилася непридатною для подальшого використання.

Про це повідомило агентство Reuters після п’ятого візиту Гроссі на ЗАЕС, який відбувся 4 вересня. Гроссі підтвердив, що пошкодження об'єкта виявилися значно серйознішими, ніж очікували. За його словами, це спорудження більше не може виконувати свою функцію, і його доведеться демонтувати.

"До цього часу ми не мали можливості ретельно оглянути пошкоджену градирню через складність доступу до цієї частини станції. Тепер, після детальнішого огляду, стало очевидно, що об'єкт є небезпечним і не може бути відновлений", – зазначив Гроссі.

Варто зауважити, що інцидент із градирнею Гроссі назвав лише однією з низки необачних атак, які завдають шкоди інфраструктурі ЗАЕС. Проте голова МАГАТЕ не став прямо звинувачувати російську армію, яка наразі контролює територію станції.

У своєму відеозвіті, опублікованому у соціальній мережі Х (колишній Twitter), Гроссі також показав, як він інспектує насосну станцію для подачі води, якої значно бракує після руйнування Каховської ГЕС. Крім того, він відвідав сховище ядерного палива, де здійснив огляд і аналіз наявних ризиків.

Рафаель Гроссі наголосив, що поки на території тривають активні бойові дії, загроза виникнення серйозного інциденту на ЗАЕС залишається високою. Це особливо турбує МАГАТЕ, зважаючи на критичну ситуацію з енергопостачанням станції через регулярні обстріли.

Гроссі також раніше повідомляв, що через російські атаки ЗАЕС занадто часто змушена покладатися лише на одне зовнішнє джерело електроенергії, що збільшує ризики для її безпечної експлуатації.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/278079.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua