Частка проблемних кредитів в банківському секторі продовжує знижуватися: нові дані від НБУ

01 окт, 09:00

Станом на 1 вересня 2024 року частка проблемних кредитів (NPL) в українському банківському секторі зменшилася до 33,1%. Це означає, що показник знизився на 0,8 відсоткових пунктів порівняно з попереднім місяцем, коли він становив 33,9%. Важливо зазначити, що з початку 2024 року частка NPL скоротилася на 4,2 відсоткових пункти.

Як повідомляє пресслужба Національного банку України (НБУ), цей позитивний тренд вказує на стабілізацію та оздоровлення банківської системи, попри складну економічну ситуацію, пов’язану з війною.

За даними НБУ, за останній місяць обсяг непрацюючих кредитів зменшився на 415 млн грн. З початку року скорочення склало 5,8 млрд грн, що є свідченням ефективної роботи банків із реструктуризації боргів та управління ризиками.

Паралельно з цим, обсяг наданих банківських кредитів значно зріс. За серпень банки видали кредитів на суму 27 млрд грн, а з початку 2024 року — на 127 млрд грн. Це свідчить про відновлення активності кредитного ринку та зростання довіри до фінансових установ.

Ключовими факторами зниження частки проблемних кредитів НБУ називає збільшення обсягів якісних гривневих кредитів, а також списання боргів, які не підлягають погашенню. Такі заходи дозволяють банкам зменшувати рівень фінансових ризиків і підтримувати стійкість системи.

Нагадаємо, що до початку повномасштабної війни з Росією частка NPL в Україні демонструвала сталу тенденцію до зменшення з 2018 року. Тоді вона знизилася з 55% до 27% станом на березень 2022 року, що є результатом попередніх реформ банківського сектору та підвищення якості управління кредитними ризиками.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/278280.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua