Україна наблизилася до виконання майже всіх вимог, необхідних для успішного шостого перегляду програми співпраці з МВФ

02 окт, 09:00

Україна наблизилася до виконання майже всіх вимог, необхідних для успішного шостого перегляду програми співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ), за винятком одного аспекту, що стосується аудиту Національного антикорупційного бюро (НАБУ). Про це під час презентації моніторингу виконання умов програми МВФ та допомоги Європейського Союзу в межах Ukraine Facility повідомив економіст Центру економічної стратегії Максим Самойлюк.

На початку вересня експерти досягли угоди щодо успішного п’ятого перегляду програми співпраці, і найближчим часом очікується рішення Ради директорів МВФ про надання Україні чергового кредитного траншу в розмірі 1,1 мільярда доларів. Наступний, шостий перегляд програми заплановано на грудень цього року.

Самойлюк зазначив, що під час наступного перегляду звітуватимуть про прогрес за кількісними індикаторами та структурними маяками, термін виконання яких спливає наприкінці вересня. Один із цих маяків передбачає затвердження методології аудиту податкових пільг та втрат, пов’язаних із ними. 30 вересня Міністерство фінансів опублікувало відповідний наказ, який затверджує цю методологію. Аудит буде спрямований на оптимізацію податкових пільг, що дозволить залучити додаткові кошти до бюджету без підвищення податків.

Крім цього, Україна зобов’язалася до кінця вересня визначити державні компанії, які найбільше постраждали від війни, а також оцінити фіскальні та квазіфіскальні ризики для них. Це питання вже було вирішено під час підготовки проєкту державного бюджету на 2025 рік.

Проте третій структурний маяк — завершення зовнішнього аудиту ефективності НАБУ — наразі не виконаний. З огляду на нещодавню зустріч керівників НАБУ з представниками МВФ, скоріш за все, цей термін буде перенесений. Важливо, що цей аудит є критично важливим для продовження співпраці з міжнародними кредиторами.

Очікується, що після позитивного рішення Ради директорів МВФ з’являться висновки за підсумками п’ятого перегляду, в яких можуть бути встановлені нові структурні маяки або оновлені терміни для виконання вже існуючих. Зокрема, в документі, ймовірно, буде вимога про відновлення до кінця 2024 року повного складу наглядової ради НЕК «Укренерго», оскільки один з членів звільнився ще у 2022 році, а двоє — кілька тижнів тому.

Наступний перегляд програми, як і попередній, обіцяє Україні 1,1 мільярда доларів, за умови успішного проходження. Це має велике значення для відновлення та розвитку економіки, а також для фінансування бюджетного дефіциту.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/278299.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua