Україна входить до трійки найбільших експортерів агропродукції до ЄС: лідери та динаміка

03 окт, 09:00

Україна продовжує впевнено займати третє місце серед ключових постачальників агропродовольчої продукції на ринок Європейського Союзу, поступаючись лише Бразилії та Великій Британії. Про це свідчать дані аналітичного звіту Європейської комісії, що оцінює торгівлю аграрними товарами за перші шість місяців 2024 року.

Згідно зі звітом, частка України в імпорті агропродукції до ЄС у першому півріччі 2024 року зросла на 2% або на 124 мільйони євро у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Такий приріст демонструє стабільне зростання українського аграрного сектору, який продовжує бути важливим гравцем на європейському ринку.

У загальному підсумку, імпорт агропродовольчої продукції до ЄС за цей період склав 13 мільярдів євро. Окрім України, серед країн із найбільшим зростанням експорту до ЄС варто відзначити Кот-д'Івуар, який збільшив свій експорт на 951 мільйон євро (+46%), що здебільшого пов’язано зі зростанням цін на какао. Також помітно зріс імпорт з Нігерії, який додав 473 мільйони євро (+132%).

Туніс також продемонстрував значне збільшення експорту до ЄС — на 107%, здебільшого завдяки зростанню постачань оливкової олії. Цей продукт, зокрема, залишається ключовим фактором зростання імпорту з цього регіону.

Однак не всі країни змогли втримати свої позиції на європейському ринку. Так, імпорт агропродукції з Австралії скоротився на 843 мільйони євро (-46%), що зумовлено зменшенням обсягів ріпаку. Бразилія, попри збереження лідерських позицій, також зазнала зниження експорту на 634 мільйони євро (-7%).

Щодо експорту самого ЄС, то за перші шість місяців 2024 року він сягнув 116,4 мільярда євро, що на 1% більше, ніж за аналогічний період 2023 року. Найбільший приріст експорту Євросоюз зафіксував до США, зокрема за рахунок вищих цін на оливки та оливкову олію, що додало 1 мільярд євро (+8%).

Експорт до Китаю, навпаки, зазнав зниження на 9% (-689 мільйонів євро) у зв’язку зі скороченням постачань основних товарів, таких як свинина, молочні продукти та зернові.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/278308.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua