В'єтнамська вакцина проти АЧС: українські свинарі виступають проти реєстрації без офіційного визнання

04 окт, 14:00

Асоціація "Свинарі України" висловила глибоку стурбованість стосовно можливості реєстрації в Україні вакцини в’єтнамського виробництва проти африканської чуми свиней (АЧС). Представники галузі наголошують на неприпустимості використання цього препарату до його офіційного визнання на державному рівні.

Як повідомляється, кандидат вакцини від в'єтнамської компанії AVAC Vietnam JSC наразі не має підтвердженого статусу безпечного засобу. Це створює ризики погіршення епізоотичної ситуації в Україні. Варто зазначити, що жоден із наявних кандидатів вакцини проти АЧС поки що не пройшов усі необхідні перевірки для підтвердження безпечності.

Експерти підкреслюють, що питання реєстрації вакцини стосується не лише окремих підприємств, які можуть вирішити застосовувати незареєстровані препарати. Мова йде про серйозні наслідки для всієї свинарської галузі, включаючи ризики для міжнародної торгівлі та інтеграції України до Європейського Союзу.

Асоціація "Свинарі України" активно бере участь в обговоренні цього питання, залучаючи профільні відомства, наукові установи, а також українські та міжнародні організації. Учасники обговорень наголошують на необхідності подальшого моніторингу розробки вакцини проти АЧС, проте під час круглого столу під егідою Міністерства аграрної політики 27 березня було прийнято рішення не підтримувати ініціативу щодо реєстрації вакцини в'єтнамського виробництва.

Попри це, в українському медіапросторі з’являється багато некоректної інформації щодо потенційної вакцини та її реєстрації. Асоціація застерігає, що така інформація може бути частиною маніпуляцій, спрямованих на лобіювання інтересів окремих зацікавлених сторін, а також нашкодити репутації свинарської галузі України.

Варто зазначити, що у червні 2024 року директор AVAC Vietnam заявив, що Україна слідом за Румунією подала заявку на реєстрацію вакцини AVAC ASF Live. Раніше повідомлялося, що компанія передала Румунії 10 тисяч доз цього препарату. Однак офіційної відповіді від В’єтнаму щодо ефективності цієї вакцини Україна досі не отримала.

З іншого боку, асоціація "М'ясної галузі" стверджує, що Україна могла отримати 400 тисяч доз вакцини ще в 2023 році, але через протидію керівництва "Свинарів України" препарат досі недоступний. Представники м'ясної галузі зазначають, що від АЧС Україна вже втратила 30% поголів'я свиней, і подальші затримки з реєстрацією вакцини можуть призвести до катастрофічних наслідків для всієї свинарської галузі країни.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/278319.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua