Легалізація криптовалюти в Україні: коли та як оподатковуватимуть цифрові активи

11 окт, 09:00

Легалізація криптовалюти в Україні очікується вже у першій половині 2025 року. Це дозволить не лише офіційно використовувати криптоактиви в країні, але й запровадити їхнє оподаткування. Про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев під час інтерв'ю на YouTube-каналі ASATрьопс.

За словами Гетманцева, відповідний законопроєкт наразі доопрацьовується. Цим процесом керує Національний банк України у співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ). Орієнтовно легалізацію криптовалюти можна очікувати у першому або другому кварталі 2025 року. Гетманцев зазначив, що після ухвалення цього закону криптовалютні операції стануть оподатковуваними за аналогією з операціями з цінними паперами.

Важливим моментом є те, що пільг на криптовалюту не передбачається. Операції з цифровими активами будуть підпадати під звичайні правила оподаткування, що діють для ринкових активів. Це дозволить державі отримувати дохід від тих, хто використовує криптовалюту для здійснення операцій або збереження активів.

За оцінками експертів, відсутність регулювання криптосфери спричинила для України значні економічні втрати. Загалом країна недоотримала близько 48,8 мільярдів доларів потенційних доходів від операцій населення та бізнесу, а також 4 мільярди доларів податкових надходжень. Рішенням цієї проблеми стане новий законопроєкт №10225-1, розроблений Міністерством цифрової трансформації спільно з бізнесом. Його було зареєстровано у Верховній Раді у вересні 2024 року.

Законопроєкт передбачає певні пільгові умови для фізичних осіб, що отримують доходи від криптовалютних операцій. Зокрема, протягом перших 3 років після ухвалення податок становитиме 5%, у наступні 5 років він зросте до 9%, а після 8 років буде встановлено стандартну ставку 18%. Для криптопровайдерів зберігається податок на прибуток на рівні 18%, або ж вони можуть використовувати спеціальний режим Дія.City з податком на виведений капітал у розмірі 9%.

Крім цього, законопроєкт відкриває нові можливості для розвитку криптобізнесу в Україні. Серед запланованих нововведень — відновлення роботи крипто-гривневих шлюзів, відкриття банківських рахунків для компаній та розвиток глобальної електронної комерції. Також документ передбачає забезпечення судового захисту учасників ринку та страхування криптоінвестицій, що сприятиме створенню нових компаній і робочих місць.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/278385.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua