В Україні зростають ціни на картоплю

15 ноя, 11:39

Українська картопля вперше перестала бути другим хлібом - її цьогорічна ціна побила всі рекорди, ставши найвищою за останні 30 років. Нині ціна на українську картоплю європейська. На півдні країни кілограм картоплі вже зараз коштує більше 3 гривень. На півночі, зокрема, в картопляній столиці держави – на Чернігівщині - селяни чекають великих прибутків і не поспішають здавати золотий товар.
Картопляною помстою називають цьогорічні ціни на картоплю у Чернігові. На міському базарі вона учетверо дорожча ніж торік. За кілограм великої бульби просять 2 гривні, дрібної – півтори.
Людмила Петренко, селянка:
"У минулому році 40–50 копійок за кілограм продавали. Ніхто не хотів брати. Так у цьому році не садили. А картопля стала 1,70–2 гривні".
Ганна Руденко, селянка:
"Багато людей не посадили. Кажуть: "Навіщо її саджати? Краще на базарі купимо по 50 копійок". А потом так сталося, що вона подорожчала".
Цього року на другий хліб - неврожай. На Чернігівщині - картопляній столиці держави - її зібрали на третину менше. Селяни ж городину продавати не поспішають - витримують ціни.
Науковці кажуть: дешеву картоплю можуть вирощувати лише великі господарства, однак таких в регіоні не залишилось. Її вирощують лише на приватних городах.
Володимир Купріянов, директор виробничо-наукової асоціації “Чернігівкартопля”.:
"Вигідно займатись картоплею, коли саджаєш 100 чи 200 гектарів, а бабуся, що саджає 20-30 соток, – вона нічого не зробить зі своєю сапкою".
Десять років поспіль Чернігівщина продавала картоплю заину собівартості. А нині відмовилась від статусу картопляного Донбасу і підняла ціни. Селяни тішаться – нині картопля вперше стала прибутковою.
Інф. ictv

Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/2895.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua