ПДВ знову у зоні особливої уваги

21 ноя, 09:53

Податок на додану вартість знову перебуває у зоні особливої уваги податківців. Справа в тому, що, починаючи з червня, деякими законодавчими актами (серед них, зокрема, Закон України „Про внесення змін до Закону України „Про Державний бюджет України на 2005 рік”) змінено порядок відшкодування ПДВ. Цей податок можна відшкодовувати не тільки безпосередньо з бюджету, а й шляхом зарахування в сплату поточних платежів, не декларуючи при цьому бюджетне відшкодування. Тому контролювати правильність нарахування та відшкодування ПДВ стало дещо складніше.
 
Адже головна умова отримання бюджетного відшкодування – обов’язкове проведення на підприємствах податкових перевірок на предмет правильності нарахувань. При зарахуванні від’ємного значення податку на додану вартість поточними платежами наступних періодів – перевірка не є обов’язковою. Тобто сам процес сплати цього податку став менш прозорим. І дехто з керівників підприємств замість того, щоб на правах партнерства співпрацювати з податковою службою, почав ухилятися від оподаткування та мінімізувати сплату податків. А окремі керівники підприємств і взагалі свідомо відмовляються від декларування бюджетного відшкодування ПДВ згідно з новим порядком.
 
Так, протягом липня – вересня нинішнього року, за словами заступника начальника відділу адміністрування ПДВ державної податкової адміністрації в області Лариси Сич, підприємства Чернігівщини відшкодували шляхом сплати поточних платежів 5801 тис. грн. податку на додану вартість і при цьому фактично залишилися поза відповідними перевірками. Серед таких платників є і досить поважні.
 
Тож перед податковими органами області постало питання посиленого контролю за процесом відшкодування податку на додану вартість, який уже давно зажив слави “найкриміналізованішого”.
 
Отож тим, хто до сплати ПДВ ставиться нечесно, сподіватися, що оборудка вдасться, не варто. Ці платники на особливому обліку, зокрема, в підрозділах контрольно-перевірочної роботи та податкової міліції. Тож перевірок їм аж ніяк не обминути. І несплачене все одно доведеться сплатити та ще й з донарахуваннями.

Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/3236.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua