ЛСОУ добилася змін для страхового ринку в правилах розміщення страхових резервів

21 ноя, 14:35

Ліга страхових організацій України, провівши детальний аналіз Методики з розміщення страхових резервів, неодноразово попереджувала, що виконання норм цього документу під силу лише третині страхових організацій, які нині працюють на ринку. Жорсткі нормативи як за категоріями активів для покриття резервів, так і за лімітами інвестування, які запропоновані Дежфінпослуг, є згубними для розвитку національної страхової галузі, свідчать про утопічний підхід до формування страхових резервів і не відповідають реальній ситуації на страховому ринку.

Упродовж двох років ЛСОУ вивчає міжнародний досвід у врегулюванні цього питання, здійснює аналіз фондового ринку та інвестиційної діяльності страхових організацій, визначає найбільш затребувані фінансові інструменти для страхової сфери. ЛСОУ з усією відповідальністю заявляє, що впровадження таких норм призведе до масового банкротства страхових компаній. Обмеження таких надійних інструментів як нерухомість та депозити фактично є кроком до знищення страхового бізнесу і приреченням його на мізерний інвестиційний дохід. „Це може завдати удару не лише по страховим компаніям, а й по їх клієнтам – заручником ситуації в кінцевому результаті знову стане споживач. Вважаю, що жодні зміни на страховому ринку не повинні відбуватися за рахунок ущемлення інтересів споживачів”, - зазначив Президент ЛСОУ О.Філонюк.

Після тривалих переговорів Лізі страхових організацій України вдалося добитися від Держфінпослуг поступок у найважливіших нормах даної методики:

• встановлено перехідний період для зарахування в покриття резервів нерухомості в обсязі до 30% на 3 роки, до того ж, без обмеження інвестицій в один об’єкт;

• збільшено ліміт за розрахунковими рахунками до 10% від обсягу резервів;

• до 2009 року знято обмеження на вкладення резервів в акції одного вітчизняного емітента цінних паперів;

• Ліга домоглася дозволу утримувати на депозитах до 70% резервних активів (ліміт на один банк збільшено до 20%).

Ще залишилася невирішеною проблема з розміщенням страхових резервів компаній зі страхування життя. Робота з цього питання наразі активно організована в кількох напрямках – в робочих групах при державних органах, в які ввійшли представники Ліги, в Комітеті ЛСОУ зі страхування життя, налагоджено переговорний процес із Держфінпослуг.
ЛСОУ публічно заявляє, що і надалі буде добиватися змін, які дадуть змогу повноцінно й ефективно розвивати страхову галузь України і захищатиме діяльність класичних страхових організацій.
Інф. forinsurer

Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/3296.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua