У Києві розпочалася I Міжнародна конференція: ”Стратегія розвитку іпотечного ринку в Україні: стратегія на майбутнє”

06 дек, 09:22

Створення ефективних ринкових механізмів залучення довгострокових фінансових ресурсів в фінансово-кредитну сферу та забезпечення функціонування ринку довгострокового іпотечного кредитування житла є метою іпотечного кредитування в Україні. Зазначені механізми дозволять поступово знизити вартість іпотечних кредитів для населення та суб’єктів господарювання і збільшити строки кредитування. Про це сьогодні сказав Перший заступник Міністра фінансів України Анатолій МАКСЮТА на Першій Міжнародній конференції „Стратегія розвитку іпотечного ринку в Україні: стратегія на майбутнє”. Конференція організована Міністерством фінансів України, Державною іпотечною установою України та Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) у співробітництві з Делегацією ЄС, ЄБРР, УНІА та Асоціацією українських банків.

За словами Анатолія Максюти, „державна політика щодо розвитку ринку іпотечного житла має реалізовуватися через:
- розвиток надійної законодавчої та нормативної бази, спрямованої на захист учасників іпотечного ринку та держави;
- адресну підтримку (субсидії на суму першого внеску на придбання житла, компенсація процентних витрат);
- надання гарантій за умови запровадження вторинного ринку (у вигляді прямих внесків держави, або у вигляді гарантій за умови надходження коштів іноземних інвесторів);
- заохочення конкуренції між установами та новаторськими організаційними заходами для розширення доступу населення та підприємств малого та середнього бізнесу до фінансування (такими як взаємні гарантії та гнучкі терміни погашення кредитів);
- поступовий відхід від системи субсидування житла до системи надання цільових кредитів на придбання житла із збереженням адресності, визначеної соціальним законодавством”.

Перший заступник Міністра фінансів підкреслив, що у проекті Закону України „Про Державний бюджет України на 2006 рік” урядом передбачено видатки на поповнення статутного капіталу Державної іпотечної установи до 100 млн. грн. та надання державних гарантій за зобов’язаннями установи у сумі 1 млрд. грн.

Основними джерелами ресурсної бази Державної іпотечної установи мають стати:
- довгострокові кошти фізичних та юридичних осіб через інституційних інвесторів (банки, пенсійні фонди, страхові компанії, інститути спільного інвестування);
- кошти іноземних інвесторів, в т.ч. міжнародних фінансових організацій під державну гарантію.

Передбачається, що активи ДІУ формуватимуться виключно в національній валюті, що сприятиме зниженню валютних ризиків для фізичних осіб – позичальників, легалізації доходів фізичних осіб та підвищенню довіри до національної валюти.

Із метою зниження вартості ресурсів, які надаються установою первинним кредиторам шляхом рефінансування, створення доступу первинних кредиторів до довгострокових ресурсів, а також підвищення інтересу інвесторів до вкладення коштів в цінні папери, емітовані іпотечною установою, термін обігу цінних паперів не перевищуватиме 3-5 років. Це сприятиме зменшенню ставок за іпотечними кредитами для кінцевих позичальників.

Прес-служба Міністерства фінансів України

-


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/4266.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua