НБУ залишає рівень облікової ставки на рівні 9,5%

07 дек, 12:13

Правління Національного банку України розглянувши матеріали щодо ситуації на грошово-кредитному ринку в січні–листопаді 2005 року та прогнозні тенденції його розвитку надалі, зазначає таке.
Національний банк України проводячи грошово-кредитну політику, що спрямована на забезпечення цінової стабільності (підтримував через процентні ставки за активними та пасивними операціями відповідну ліквідність та обсяг грошової маси в обігу, забезпечував збалансованість попиту та пропозиції на валютному сегменті ринку), стримання інфляційних процесів в державі, незважаючи на значні соціальні виплати наприкінці 2004 року та в I півріччі 2005 року, цінові шоки на окремих товарних ринках. Індекс споживчих цін за січень–листопад 2005 року зменшився на 0,3 пункта порівняно з індексом споживчих цін в аналогічному періоді минулого року.
За прогнозними оцінками рівень споживчих цін у 2005 році буде нижчим від рівня споживчих цін у 2004 році. Також слід зазначити, що рівень реальних доходів населення за січень–жовтень 2005 року виріс на 21,4%, а рівень заробітної плати на 18,6% порівняно з відповідним періодом минулого року. Тобто наявний та прогнозний рівень індексу споживчих цін у 2005 році є адекватною ціною за такий рівень соціальних стандартів.
У поточному році певним чином послабився вплив цін виробників на індекс споживчих цін. Темпи зростання цін виробників за 11 місяців 2005 року збільшилися лише на 9,3% порівняно з 22,9% в минулому році.
Прогнозний рівень споживчих цін у 2006 році майже на 3 процентних пункти нижчий від прогнозного їх рівня у 2005 році.
Кредитна активність банків залишається на високому рівні, темпи приросту загального обсягу кредитних вкладень з початку року становлять 55,1%. Слід, проте, зауважити, що майже 14 процентних пунктів це зростання кредитних вкладень за відновлювальними кредитними операціями, які були адміністративно зменшені в кінці 2004 року. Така кредитна активність банків сприяє зменшенню вартості кредитів, тобто середньозважена ставка за кредитами з початку року знизилася з 17,5% до 16,2%. Покращується структура грошової маси. Так депозити фізичних осіб виросли на 62,2%, зменшилася питома вага готівки поза банками з 32 до 30, рівень доларизації зменшився з 25,1 до 23,9.
Процентні ставки, за якими Національний банк України здійснював свої активні операції щодо підтримання ліквідності банків є позитивними стосовно фактичного і прогнозного рівня цін.
Середньозважена процентна ставка за кредитами Національного банку в 2005 році становила 14,7%, із них з рефінансування банків через тендер - 12,9%, шляхом надання кредитів овернайт – 14,9%.
Ураховуючи вищезазначене, Правління Національного банку України постановляє, рівень облікової ставки залишити в розмірі 9,5%.
Прес-служба Національного банку України
-

Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/4404.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua