Лист ДПА щодо оподаткування ПДВ операцій з передачі до статутного фонду корпоративних прав

09 дек, 11:08

На виконання доручення Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Верховної Ради України від 30.09.2005 р. N 06-10/10-991 Державна податкова адміністрація України розглянула лист <...> стосовно надання роз'яснення щодо порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з передачі до статутного фонду новостворюваного підприємства корпоративних прав (частки у статутному фонді) і повідомляє.
 
Порядок оподаткування ПДВ операцій при формуванні статутного фонду підприємства до 31 березня 2005 року регламентувався першим абзацом підпункту 3.2.8 пункту 3.2 статті 3 Закону України "Про податок на додану вартість", відповідно до якого операції з передачі основних фондів як внеску до статутного фонду юридичної особи для формування її цілісного майнового комплексу в обмін на емітовані нею корпоративні права, у тому числі при ввезенні основних фондів на митну територію України (крім підакцизних товарів) або їх вивезенні за межі митної території України не були об'єктом оподаткування ПДВ.
 
Згідно із Законом України від 25.03.2005 року N 2505-IV "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2005 рік та деяких інших законодавчих актів" передбачено суттєві зміни в оподаткуванні ПДВ, зокрема, зазначену норму підпункту 3.2.8 пункту 3.2 статті 3 Закону України "Про податок на додану вартість" скасовано.
 
Ураховуючи зазначене, унесення до статутного фонду як основних фондів, так й інших предметів здійснюється з нарахуванням податку на додану вартість.
 
Одночасно слід зазначити, що операції з випуску (емісії), розміщення у будь-які форми управління та продажу (погашення, викупу) за кошти цінних паперів, включаючи інвестиційні та іпотечні сертифікати, сертифікати фонду операцій з нерухомістю, деривативи, а також корпоративні права, виражені в інших, ніж цінні папери, формах; обміну зазначених цінних паперів та корпоративних прав, виражених в інших, ніж цінні папери, формах, на інші цінні папери не є об'єктом оподаткування податком на додану вартість (підпункт 3.2.1 пункту 3.2 статті 3 Закону України "Про податок на додану вартість").
 
Ураховуючи зазначене, а також те, що при внесенні до статутного фонду новостворюваного підприємства корпоративних прав відбувається обмін одних корпоративних прав (частки у статутному фонді) на інші, то зазначена операція не є об'єктом оподаткування.
 
Прес-служба ПАРД
-
 

Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/4581.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua