Держцінінспекція прогнозує подальше незначне підвищення цін на м'ясо-молочну та овочеву продукцію

22 дек, 09:21

Станом на 20ня порівняно з 10ня п. р. цінова ситуація на споживчому ринку характеризувалася наступним.

На хліб з борошна першого ґатунку, хліб житньо-пшеничний, хліб з борошна вищого ґатунку (в т.ч. батон), борошно вищого ґатунку, вермішель та крупу манну середні рівні цін в цілому по Україні не змінилися і відповідно становлять – 1,69, 1,53, 2,13, 1,62, 2,44 і 2,27 грн. за 1 кілограм. Поряд з тим, середні рівні роздрібних цін зросли на крупу гречану – на 0,3 відс. (з 3,1 до 3,11 грн. за 1 кг) та знизилися на рис – 0,6 відс. (з 3,28 до 3,26 грн. за 1 кілограм).

Середні рівні цін в цілому по Україні на тваринницьку продукцію та продукти її переробки підвищилися на: ковбаси варені І ґатунку – 0,2 відс. (з 12,48 до 12,5 грн. за кг), молоко – 0,4 відс. (з 2,4 до 2,41 грн. за 1 л), сметану – 0,3 відс. (з 7,92 до 7,94 грн. за 1 кг), масло тваринне – 0,3 відс. (з 13,02 до 13,06 грн. за 1 кг), яловичину – 0,7 відс. (з 20,27 до 20,42 грн. за 1 кг), свинину – 1,2 відс. (з 23,36 до 23,63 грн. за 1 кг) та яйця курячі – 1,6 відс. (з 3,8 до 3,86 грн. за 1 дес.); знизилися на: сало – 0,5 відс. (з 15,61 до 15,53 грн. за 1 кг) та птицю (кури) – 2,3 відс. (з 12,3 до 12,02 грн. за 1 кілограм).

На цукор впродовж другої декадиня 2005 року середній рівень цін в цілому по Україні знизився на 0,3 відс. (з 3,57 до 3,56 грн. за 1 кілограм).

На олію протягом досліджуваного періоду відбулося зниження середнього рівня цін в цілому по Україні на 0,6 відс. (з 6,32 до 6,28 грн. за 1 літр).

На овочеву продукцію спостерігалося зростання середніх рівнів споживчих цін, зокрема на: картоплю на 0,5 відс. (з 2,01 до 2,02 грн. за 1 кг), капусту – 2,1 відс. (з 1,91 до 1,95 грн. за 1 кг), моркву – 1,1 відс. (з 1,86 до 1,88 грн. за 1 кг), буряк – 3,7 відс. (з 1,61 до 1,67грн. за 1 кг) та цибулю – 0,5 відс. (з 2,06 до 2,07 грн. за 1 кілограм).

За даними моніторингу цін на споживчому ринку продуктів харчування у аналогічному періоді 2004 року спостерігалося підвищення цін на: вермішель, крупи гречану та манну, ковбаси варені І ґатунку, молоко, сметану, масло тваринне, цукор, олію, яловичину, свинину, сало, птицю (кури), яйця курячі, картоплю, капусту, моркву, буряк та цибулю.

З урахуванням тенденції зміни цін, яка склалася в попередні роки, на ринку продуктів харчування та передсвяткове збільшення попиту можна спрогнозувати стабільність цін на хліб, подальше незначне підвищення цін на м'ясо-молочну та овочеву продукцію, а також незначне коливання їх рівнів на решту досліджуваних продуктів харчування.

Прес-служба Міністерства економіки України


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/5444.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua