Пiдсумки роботи комерцiйних банкiв на iпотечному ринку за 9 мiсяцiв 2005 року

22 дек, 14:15

Українська нацiональна iпотечна асоцiацiя ( "UNIA") пiдвела пiдсумки роботи банкiв на iпотечному ринку за першi 9 мiсяцiв 2005 року.
 
На 1 жовтня 2005 року обсяг заборгованостi по iпотечним кредитам становив 7,5 млрд. грн., або 1,8% вiд очiкуваного рiвня ВВП. Фактично з початку року вiдбулося зростання iпотечних кредитiв на 3,3 млрд. грн., з яких - 2,3 млрд. грн. - лише за останнiй третiй квартал поточного року. Пiсля незначного затишку в першому кварталi 2005 роцi ринок почав набирати обертiв, рухаючись майже прямолiнiйно вгору.
 
Крiм абсолютного збiльшення об'ємiв iпотечного кредитування, протягом дев'яти мiсяцiв поточного року вiдбувалося зростання частки iпотечних кредитiв в загальному кредитному портфелi банкiв.
 
На початку року цей показник становив 3,7%, а на 1 жовтня - вже 5,9%. Середнiм показником для унiверсальних банкiв вважається цифра на рiвнi 10%.
 
Високою залишається частка iпотечних кредитiв в iноземнiй валютi (доларах та євро). На кiнець третього кварталу вона становила 81%. Середня заборгованiсть по кредитам на купiвлю житла на початок жовтня 2005 року становила 77,1 тис. грн.
 
На сьогоднi в Українi налiчується бiля 90 банкiв, що надають кредити пiд заставу нерухомого майна. Проте з цiєї кiлькостi лишеина надає кредити на придбання житла, i лише десятка три банкiв мають iпотечний портфель бiльше 1 млн. грн. П'ятiрка банкiв-лiдерiв залишалася незмiнною протягом дев'яти мiсяцiв 2005 року, змiнилися лише їх мiсця у рейтингу за обсягами iпотечного кредитування. Приватбанк (перше мiсце) та Укрсоцбанк (друге) потiснили Правекс-банк (п'яте) та Аваль (четверте). В той час як УкрСиббанк впевнено займає протягом року третє мiсце.
 
Довiдка: УНIА була створена 5 червня 2002 року в Києвi. Засновниками УНIА виступили близько 30 комерцiйних органiзацiй - бiля 20 провiдних комбанкiв, а також юридичнi, страховi фiрми та компанiї з нерухомостi. Як професiйна i гiдна довiри органiзацiя, УНIА бачить своє унiкальне призначення у наданнi широкої платформи для ведення дiалогу мiж ключовими учасниками iпотечного ринку з метою розвитку прозорої, належно регульованої та дiєвої системи iпотечного кредитування в Українi.
 
Інф. uabanker

Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/5496.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua