Введення в обіг ювілейної монети "Олексій Алчевський"

26 дек, 13:08

Присвячена 170-річчю від дня народження Олексія Кириловича Алчевського (1835 – 1901 рр.) – українського промисловця і банкіра, засновника ряду банків та промислових підприємств, зокрема, першого в місті Харкові і другого в Росії банку комерційного кредиту під назвою “Харківський торговельний банк”, першого в Росії Земельного банку, одного з фундаторів Сільськогосподарського Товариста. За його ініціативою будуються два найбільші металургійні заводи (нині це ВАТ “Алчевський металургійний комбінат” та ВАТ “Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча”).

Продовжує серію "Видатні особистості України"

На аверсі зображено паровоз (як символ прогресу наприкінці XIX ст.) на тлі стилізованих абрисів териконів, доменної печі та мартенівського цеху; розміщено: малий Державний Герб України (ліворуч), круговий напис Національний Банк України (угорі), під ним – рік карбування монети 2005, унизу – 2 гривні та логотип Монетного двору Національного банку України.

На реверсі зображено портрет Олексія Алчевського, під ним півколом розміщено написи - 1835 - Олексій Алчевський - 1901-.

Автор ескізів і моделей Володимир Атаманчук.

Прес-служба Національного банку України


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/5682.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua