У першому кварталі 2006 року Україна погасить борг перед Туркменістаном

28 дек, 16:56

У першому кварталі 2006 року Україна погасить залишок боргу перед Туркменістаном, (що накопичився), починаючи з 1994 року. Про це повідомив на нараді з питань енергозабезпечення галузей національної економіки і населення в 2006 році прем'єр-міністр України Юрій Єхануров.

За його словами, на сьогодні розрахунки за туркменський газ ідуть згідно з графіком, недопостачання товарів буде перекрито грошима. При цьому Єхануров уточнив, що з туркменською стороною досягнута домовленість, що товари, які технологічно не могли бути поставлені в Туркменістан цього року, будуть відправлені протягом перших двох місяців наступного року, передає «УНІАН».

Як повідомлялося, 6ня прем'єр-міністр України Єхануров провів нараду щодо стану грошових і товарних розрахунків України за спожитий туркменський газ. Під час наради глава уряду відзначив, що на сьогодні грошові розрахунки за туркменський газ йдуть з випередженням графіка на 30 млн. дол. США. Планується, що вні буде сплачено 98 млн. дол., ще 35 млн. - в першому кварталі наступного року.

Стосовно товарних розрахунків, за словами Єханурова, в листопаді до Туркменістану з України надійшло товарів на суму 49 млн. дол. з 71 млн., передбачених графіком. Графік відвантаження недовиконаний через заборону з 1 по 26 листопада руху потягів маршрутом м. Баку - м. Туркменбаші. У зв'язку з цим, на станції Баку - пристань Експортна - сталося значне накопичення вагонів з українськими товарами для Туркменістану.

15ня Іван Плачков заявив, що Україна до 31ня 2005 року в повному обсязі завершить всі розрахунки з товарних поставок за поставлений в 2003-2005 роках туркменський природний газ. За його словами, Україна і Туркменістан узгодили всі позиції щодо розрахунку, як грошима, так і товарами. При цьому він відзначив: в тому випадку, якщо Україна з якихось причин не зможе до 31ня відвантажити товари в рахунок оплати за поставлений до України туркменський газ, частина, що залишилася, переводиться в грошову форму з розрахунку 44 дол. за тисячу кубометрів газу. І до 19 лютого 2006 року Україна проведе ці розрахунки грошима, додав міністр.

Що ж до поставок високотехнологічного обладнання, яке Україна поставляє в рахунок оплати за туркменський газ, то, як повідомив Плачков, сторони домовилися провести такі поставки до кінця першого кварталу 2006 року.

Туркменістан є найбільшим постачальником газу до України. В 2004 році обсяг поставок складав 36 млрд. кубометрів, що відповідає 45% потребі України в цьому виді енергоносіїв. Україна – найбільший покупець туркменського газу.

Інф. hotline


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/5909.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua