Введення в обіг ювілейної монети "10 років антарктичній станції “Академік Вернадський"

16 янв, 14:46

В обігу з 16 січня 2006 року.

Технічні характеристики

Номінал,
грн

Метал

Маса,
грам

Діаметр,
мм

Якість виготовлення

Гурт

Тираж,
штук

5

нейзильбер

16.54

35.0

“спеціальний анциркулейтед”

рифлений

60 000

Присвячена українському антарктичному науковому центру – станції “Академік Вернадський” (попередня назва “Фарадей”), яка розташована на острові Галіндез Аргентинського архіпелагу. Станцію було передано Україні згідно з Меморандумом про взаєморозуміння між Британською антарктичною службою та Українським антарктичним центром. Дослідження на станції проводяться за багатьма науковими напрямами та спрямовані на забезпечення геополітичних інтересів України в цьому регіоні, інтеграції у світову науку тощо.

На аверсі монети зображено український прапор, який майорить на вертикальному штоці, унизу станцію “Академік Вернадський” та розміщено: напис півколом (праворуч) Національний банк, нижче малий Державний Герб України, під яким написи – Україна/ 5/гривень, рік карбування монети 2006 (ліворуч), а також логотип Монетного двору Національного банку України.

На реверсі монети зображено абрис Антарктиди та в центрі нуля напису 10 РОКІВ зірочкою позначено географічне розташування станції. По колу монети – написи: антарктична станція (угорі праворуч), “Академік Вернадський” (унизу ліворуч).

Автори: ескізів - Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук, моделей - Володимир Атаманчук, Роман Чайковський.

Прес-служба Національного банку України


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/6489.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua