Ціни цього року: старт зростання у травні

17 янв, 11:25

Цього року інфляція буде вищою, ніж торік. За оптимістичним сценарієм, ціни зростуть на 11%, за песимістичним – на 17%. Значно вповільниться й економічне зростання. Експерти кажуть, що винен у всьому газ.

Політичні ризики, подорожчання газу і послуг – це основні чинники, що стимулюватимуть зростання інфляції. Стримати її може добрий врожай. Втім, за будь-яких умов уникнути підвищення і промислових, і споживчих цін цього річ не вдасться.

Ярослав Жаліло, президент Центру антикризових досліджень:

"До квітня місяця рівень інфляції в Україні буде невисоким, бо антиінфляційна політика буде пріоритетом у діяльності НБУ та уряду , що природно у передвиборчий період".

Однак уже в травні фінансисти прогнозують сплеск інфляції, який до кінця року може сягнути 11%. У першу чергу подорожчають житлово-комунальні послуги, котрі дуже залежать від цін на газ.

Олена Білан, економіст The Bleyzer foundation:

"Будуть мати місце і традиційні фактори, як-то збільшення мінімальної зарплати, невеликі підвищення соціальних трансфертів. Але порівняно з підвищенням тарифів на комунальні послуги вони матимуть меншу вагу".

Підвищення цін стимулюватимуть і високі інфляційні очікування. Щоб захистити свої заощадження, населення активно купуватиме долар, банківські метали, відкриватиме валютні депозити. А ще активніше робитиме великі покупки, наприклад, побутову техніку.

Інф. ictv


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/6549.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua