Похолодання ускладнило ситуацію з опаленням в усій Європі

19 янв, 11:22

Російський "Газпром" обмежив експорт блакитного палива до обсягів, передбачених контрактами. Реальна ж потреба споживачів значно більша, оскільки ніхто не чекав таких сильних морозів. Росія тим часом заледве дає раду забезпеченню власних потреб, бо морози в цій країні нині теж б’ють рекорди.

Російський "Газпром" скоротив поставки газу до Євросоюзу. Причина – сильні морози, через які росіяни стали споживати на 40% газу більше. У Москві запевняють: контрактні зобов’язання перед партнерами виконають, але визнають, що можуть не впоратись із надплановим попитом європейців.

Сергій Кіпріянов, представник "Газпрому":

"Практически по всей российской территории температура упала, и в связи с этим "Газпром" делает все возможное, чтобы усилить поставки российским потребителям, а также экспорт. Сейчас добыча и поставка газа – на максимальной мощности. Ежедневная добыча газа из скважин превзошла исторический максимум. Сегодня мы можем утверждать, что мы выполняем все обязательства перед нашими европейскими партнерами".

Напередодні вдень зменшення на 20% обсягів газу, який постачається з Росії, помітили в Угорщині. Ввечері про 10-відсоткове скорочення заявили Австрія, Чехія та Фінляндія. Італія недоотримала 4 мільйони кубометрів. Представники українського "Нафтогазу" кажуть, що останніми днями російський газ ішов на захід у підвищених обсягах – приблизно 390 мільйонів кубометрів за день. Із настанням холодів ця цифра зменшилася на 10%.

Ситуація стала причиною нового спалаху дискусії щодо надмірної залежності Європи від російських поставок. Зокрема, угорські й австрійські політики почали закликати до перегляду енергетичної стратегії Євросоюзу і скорочення імпорту з Росії.

Інф. ictv


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/6741.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua