Захисти свої грошi на пластиковiй картцi... SМS-кою

30 янв, 14:10

Пластикова картка давно перестала бути диковинкою i сьогоднi є чи не у кожнiй сiм'ї. Банкiвськi установи видають картки зарплатнi, корпоративнi, приватнi... Це дуже вигiдно i зручно, бо ж не потрiбно носити в гаманцi великi суми грошей, досить у потрiбний момент пiдiйти до банкомату. Або й взагалi розрахуватися у магазинi "без грошей" - лиш карткою. Щоб отримати таке благо, досить завiтати у банк - процедура займає лiченi хвилини. А от що робити, коли картка зникла?

- Якщо ви втратили картку, навiть за кордоном, це ще не означає, що ви втратили усi грошi, - запевняє економiст вiддiлу платiжних карток КБ "Захiдiнкомбанк" Наталя IГНАТIЙЧУК, до якої ми звернулися за порадою. - Треба лише якнайшвидше звернутися у банк, в якому вiдкрито рахунок, i повiдомити про згубу (у договорi обов'язково вказується номер телефону пiдтримки клiєнтiв). Картку негайно заблокують, а клiєнту видадуть iншу пiсля того, як вiн напише вiдповiдну заяву. Головне не зволiкати! I пам'ятайте, що без PIN-коду (секретний код, що видається власнику разом з карткою) нею скористатися фактично неможливо. Тому завжди застерiгаємо клiєнтiв, щоб не розголошували його третiм особам, навiть рiдним.

Велика помилка, коли PIN-код кладуть на видному мiсцi або ж взагалi у нього загортають картку. Це дуже "зручно": втратити картку, а з нею - i всi грошi. Панi Наталя зiзналася, що бувають випадки, скажiмо, коли карткою чоловiка без його вiдома користуються дiти та дружина, а вiн потiм дивується, куди зникають кошти. Iнколи iз зарплатних карток "тягнуть" грошi колеги, з якими власники довiрливо дiляться секретною iнформацiєю.

А от розрахуватися нею в магазинi можна! Правда, продавець повинен перед проведенням операцiї звiрити пiдпис на зворотi картки з пiдписом власника у документi, що посвiдчує особу. Але, на жаль, цього правила дотримуються не всюди.

- Зважаючи на такi випадки, корисною для клiєнтiв є спецiальна SМS-послуга, яку надають певнi банки - за її допомогою можна контролювати рух коштiв на рахунку, - консультує Наталя Iгнатiйчук. - На ваш мобiльний номер пiсля проведення фiнансової операцiї вiдразу надходить повiдомлення про те, скiльки грошей знято. I якщо ви бачите, що нiчого не купували, вiдразу розумiєте, що карткою скористався хтось стороннiй. Тодi з власного телефону знову ж таки за допомогою SМS-ки можна самому заблокувати картку. Коли все з'ясується (наприклад, якщо картку не вкрали, а ви забули, що дали її комусь з рiдних), ви так само можете її розблокувати. А ще за допомогою SМS-послуги можна вiдразу дiзнатися залишок на рахунку.

Пам'ятайте, що пластикова картка - це "рука", яка знiмає грошi з рахунку. Якщо клiєнт вчасно похопився, що втратив картку, i вiдразу повiдомив про це банкiвську установу, ризик втрати грошей мiнiмальний.

Інф. uabanker


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/7500.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua