Підвищилися ціни на яловичину, цукор та овочі

01 фев, 16:11

За даними моніторингу цін, що проводиться органами державного контролю за цінами, 30 січня 2006 року порівняно з 20 січня 2006 року цінова ситуація на споживчому ринку характеризувалася наступним.

На хліб з борошна першого ґатунку, хліб житньо-пшеничний, борошно вищого ґатунку і вермішель середні рівні цін в цілому по Україні не змінилися і відповідно становлять – 1,7, 1,54, 1,63 і 2,46 грн. за 1 кілограм. Поряд з тим, середні рівні роздрібних цін зросли на хліб з борошна вищого ґатунку (в т.ч. батон) – на 0,5 відс. (з 2,15 до 2,16 грн. за 1 кг), крупу гречану – 0,3 відс. (з 3,13 до 3,14 грн. за 1 кг); рис – 0,3 відс. (з 3,23 до 3,24 грн. за 1 кг); знизилися на крупу манну – 0,4 відс. (з 2,26 до 2,25 грн. за 1 кілограм).

Середні рівні цін в цілому по Україні на тваринницьку продукцію та продукти її переробки підвищилися на: ковбаси варені І ґатунку – 0,6 відс. (з 12,7 до 12,78 грн. за кг), молоко – 0,4 відс. (з 2,47 до 2,48 грн. за 1 л), сметану – 0,4 відс. (з 8,02 до 8,05 грн. за 1 кг), масло тваринне – 0,2 відс. (з 13,25 до 13,27 грн. за 1 кг), яловичину – 2 відс. (з 20,9 до 21,31 грн. за 1 кг) та сало – 0,1 відс. (з 14,82 до 14,84 грн. за 1 кг); знизилися на птицю (кури) – 0,3 відс. (з 11,88 до 11,84 грн. за 1 кілограм). Станом на звітну дату ціни залишилися без змін і становлять на: свинину – 24,03 грн. за 1 кг та яйця курячі – 3,92 грн. за 1 десяток.

На цукор впродовж третьої декади січня 2006 року середній рівень цін в цілому по Україні підвищився на 2,8 відс. (з 3,58 до 3,68 грн. за 1 кілограм).

На олію протягом досліджуваного періоду відбулося зростання середнього рівня цін в цілому по Україні на 0,2 відс. (з 6,19 до 6,2 грн. за 1 літр).

На овочеву продукцію спостерігалося зростання середніх рівнів споживчих цін, зокрема на: картоплю на 7,2 відс. (з 2,07 до 2,22 грн. за 1 кг), капусту – 12,1 відс. (з 2,15 до 2,41 грн. за 1 кг), моркву – 10,3 відс. (з 2,03 до 2,24 грн. за 1 кг), буряк – 11,9 відс. (з 1,77 до 1,98 грн. за 1 кг) та цибулю – 6,3 відс. (з 2,22 до 2,36 грн. за 1 кілограм).

Середні рівні торговельних надбавок протягом січня п. р. зросли на: борошно вищого ґатунку, вермішель, м'ясо яловичини, птицю (кури) та яйця курячі у Запорізькій області на 3,1, 4,7, 3,4, 2,1 і 2 відс. пункта відп% B3дно; хліб житньо-пшеничний, птицю (кури), ковбаси варені І ґатунку, цукор та олію у Чернігівській області – 4,1, 7,2, 3,2, 4,7 і 2,8 відс. пункта відповідно; хліб з борошна І ґатунку, вермішель, крупу гречану та птицю (кури) У Львівській області – 4,2, 6,1, 3,4 і 4 відс. пункта відповідно; крупу манну, птицю (кури), масло тваринне та яйця курячі у Донецькій області – 2, 2,9, 2 і 2,3 відс. пункта відповідно; масло тваринне, сир, цукор та олію у Сумській області – 6,5, 2,8, 2,1 і 2,2 відс. пункта відповідно; сметану, масло тваринне та сир у Чернівецькій області – 5,3, 4,8 і 5,3 відс. пункта відповідно; рис та сир у Хмельницькій області – 3 і 3,5 відс. пункта відповідно; сметану та цукор Миколаївській області – 2,6 відс. пункта; борошно вищого ґатунку у м. Севастополі – 3 відс. пункта; птицю (кури) у Вінницькій області – 7,8 відс. пункта; сир в Автономній Республіці Крим – 3 відс. пункта. Водночас, зниження їх рівнів відзначалося на: хліб з борошна І ґатунку, хліб житньо-пшеничний, молоко, сметану та яйця курячі у м. Севастополі – 2,3, 2, 2, 2 і 2 відс. пункта відповідно; хліб житньо-пшеничний, сир та яйця курячі у Львівській області – 2,6, 7,5 і 2,9 відс. пункта відповідно; рис, ковбаси варені І ґатунку, молоко та олію у Запорізькій області – 2, 4,7, 4,6, і 2,1 відс. пункта відповідно; м'ясо яловичини, птицю (кури) та сир у Миколаївській області - 3,9, 6,2 і 3,2, відс. пункта відповідно; борошно вищого ґатунку та крупу манну у Чернівецькій області – 2,3 і 3,1 відс. пункта відповідно; м'ясо яловичини у Полтавській області – 4,2 відс. пункта; молоко у Чернігівській області – 2,6 відс. пункта; сир у Закарпатській області – 2 відс. пункта; цукор у Вінницькій області – 4 відс. пункта;

За даними моніторингу цін на споживчому ринку продуктів харчування у аналогічному періоді 2005 року спостерігалося підвищення цін на: хліб з борошна першого ґатунку, хліб житньо-пшеничний, хліб з борошна вищого ґатунку (в т.ч. батон), крупу гречану, рис, ковбаси варені І ґатунку, молоко, сметану, олію, яловичину, свинину, картоплю, капусту, моркву, буряк, та цибулю; зниження на: вермішель, сало, птицю (кури) та яйця курячі.

З урахуванням тенденції зміни цін, яка склалася в попередні роки, на ринку продуктів харчування можна спрогнозувати відносну стабільність цін на хліб та крупи, подальше незначне підвищення цін на м'ясну та овочеву продукцію, а також незначне коливання їх рівнів на решту досліджуваних продуктів харчування.

Прес-служба Міністерства економіки України


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/7752.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua