Українці не вірять в економічну стабільність країни

07 фев, 11:35

Розмови про підвищення комунальних тарифів, постійне здорожчання послуг і продовольчих товарів підігрівають інфляційні очікування українців. Вони рекордно високі другий квартал поспіль. Такий песимізм небезпечний, кажуть експерти, бо сприяє розкручуванню цін.

Песимізм українців небезпідставний. За офіційними даними, лише в січні овочі подорожчали на 20%, картопля – до рекордних чотирьох гривень за кілограм. Зросли в ціні молочні продукти, яйця. Продавці м’ясопродуктів кажуть, з початку року цін не підвищували.

Тетяна Єжова, продавець:

"На протяжении двух лет одинаковая сумма кассы, потому что у меня цены не меняются".

За результатами дослідження споживчих настроїв, більшість українців і далі чекають зростання цін на продовольчі товари та послуги. Інфляційні очікування сягнули максимуму ще торік, на початку осені. Тоді песимізм спровокувала політична криза. Нині – економічні чинники.

Євгенія Ахтирко, експерт Міжнародного центру перспективних досліджень:

"Громадяни вже звикли жити досить тривалий час за умов високої інфляції, і відповідно вони переглядають свої очікування. Плюс є ще очікування підвищення комунальних платежів".

Під час дослідження понадина українців заявили, що стали багатшими - це разом із високими інфляційними очікуваннями вигідно бізнесу. Люди ще більше витрачатимуть грошей, зокрема, для дому. Водночас купівельна надактивність може підігріти й без того високу інфляцію.

Інф. ictv


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/8169.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua