• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Податкові новини (ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування - Павлоградський регіон)) 04.09.2023
    2023-09-04 12:09:12

    Антикорупційний сервіс ДПС України «Пульс»

    Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування –Павлоградський регіон) інформує.
    Сервіс «Пульс» Державної податкової служби України приймає звернення фізичних осіб та суб’єктів господарювання (далі – Заявники) щодо неправомірних дій або бездіяльності працівників податкової служби, а також про можливі корупційні дії з їхнього боку (далі – інформація).
    Надати інформацію можна за номером телефону 0800-501-007.
    Також її можна надіслати на електронну пошту idd@tax.gov.ua.
    Про результати розгляду інформації заявники повідомляються невідкладно або протягом 3 робочих днів. Якщо інформація потребує додаткового розгляду, то загальний термін її опрацювання може бути подовжено.
    Не повідомляються Заявникам результати розгляду анонімної інформації та повідомлень про наявність на вебпорталі/субсайтах ДПС недостовірної/застарілої інформації; методологічних чи технічних проблем в роботі електронних сервісів, систем та відомості щодо мінімізації сплати податків, зборів, ЄВ що надходять електронною поштою.


    Збір платежів до бюджетів усіх рівнів від платників Дніпропетровщини з початку року склав майже 48,8 млрд гривень

    Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування -  Павлоградський регіон) інформує.
    Протягом січня – серпня 2023 року збір платежів до бюджетів усіх рівнів (без урахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування) від платників Дніпропетровської області склав майже 48,8 млрд грн, що на понад 2,6 млрд грн, або на 5,6 відс. більше ніж за підсумками відповідного періоду 2022 року. Про це повідомила очільниця податкової служби Дніпропетровщини Наталя Федаш.
    Як зазначила керівник Головного управління ДПС у Дніпропетровській області, до державного бюджету у січні – серпні 2023 року платниками спрямовано понад 20 млрд гривень. Місцеві бюджети поповнились на понад 28,7 млрд гривень.
    Крім того, у січні – серпні 2023 року до державних цільових фондів від платників Дніпропетровщини надійшло понад 20 млрд грн єдиного внеску.
    Наталя Федаш висловила подяку всім платникам, які сьогодні працюють задля нашої Перемоги і сумлінно сплачують податки і збори.


    Отримання відповідей на запитання щодо реєстрації та застосування РРО/ПРРО

    Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Павлоградський регіон) доводить до відома, що Контакт-центр ДПС на постійній основі надає фізичним та юридичним особам інформаційно-довідкові послуги з питань реєстрації та застосування РРО/ПРРО.
    Звернутись до Контакт-центру ДПС для отримання інформаційної підтримки з питань реєстрації, застосування РРО/ПРРО фізичні та юридичні особи мають можливість на вибір:
    - за телефоном 0-800-501-007 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів), громадяни, які перебувають за межами України за номером: +380 44 454 16 13 (в меню IVR потрібно обрати напрям «3»);
    - електронною поштою на електронну адресу idd@tax.gov.ua (в полі тема потрібно зазначити «6005»);
    - чатом через Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс (ЗІР) (zir.tax.gov.ua).
    Скориставшись ЗІР, фізичні та юридичні особи можуть самостійно здійснити пошук відповіді на своє запитання у категорії 109 розділу «Запитання-відповіді з Бази знань».
    Інформація розміщена на вебпорталі ДПС України 
    https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/otrimannya-vidpovidey        


    Мобільний ЦОП: роз’яснення з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України від № 3219, мінімального податкового зобов’язання для мешканців та суб’єктів господарювання Іларіонівської територіальної громади

    За участі керівника Синельниківської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС), а також фахівців ДПІ та Новомосковського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС, за підтримки заступника голови Іларіонівської територіальної громади (ТГ) 30.08.2023 проведено виїзд мобільного ЦОПу з відвідуванням торгівельних об’єктів в смт Іларіонове.
    Під час зустрічі зі спеціалістами тергромади, а також платниками податків – юридичними і фізичними особами фахівці ГУ ДПС нагадали про запровадження у 2023 році мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ) за 2022 рік. МПЗ – це мінімальний розмір податку, який має сплачувати власник або користувач земельної ділянки сільськогосподарського (с/г) призначення. Розповіли учасникам зустрічі, хто є платниками МПЗ та за якою формулою розраховується МПЗ. Акцентували увагу, що термін слати МПЗ – протягом 60 календарних днів з дня отримання фізичними особами – платниками податків податкового повідомлення рішення (ППР) контролюючого органу. У разі незгоди з нарахованою сумою МПЗ, платник має право звернутися до ДПІ для проведення звірки щодо: земельного податку; суми доходу отриманого від реалізації с/г продукції; суми сплачених податків і зборів.
    Податківці звернули увагу громадян, які одноосібно обробляють земельні ділянки про закінчення терміну сплати земельного податку за 2023 рік (29 серпня 2023 року), повідомили про необхідність подання документів для внесення змін даних власників земельних ділянок та нерухомого майна, відмінного від земельної ділянки, про своєчасне надання інформації за формою № 5ДР.
    Присутніх також проінформували про необхідність внесення змін до адресних даних фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків у зв’язку зі зміною назв вулиць та населених пунктів, ознайомили з переліком адміністративних послуг, що можна отримати у мобільному ЦОПі, переліком документів, що потрібні для отримання адмінпослуг, а також з режимом роботи Синельниківського ЦОПу та контактними номерами телефонів, за якими можна отримати роз’яснення.
    Спеціалісти Синельниківської ДПІ ГУ ДПС також повідомили, що Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), внесено зміни, зокрема, до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) у частині застосування РРО/ПРРО та поновлення відповідальності за порушення норм Закону № 265. Так, з 01.08.2023 та з 01.10.2023 у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п. 1 ст. 17 Закону № 275. Проінформували, що ДПС України (ДПС) пропонує до застосування безоплатне ПРРО від ДПС, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача. Безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктами господарювання (СГ) ПРРО, інструкції щодо встановлення та налаштування ПРРО, заповнення форм, форми ПРРО, роз’яснення для платників, запитання суб’єктів господарювання (СГ) та відповіді на них розміщено на головній сторінці вебпорталу ДПС.
    Також звернули увагу присутніх, що інформація про податкові сервіси, новини, статті, анонси, роз’яснення, коментарі керівництва та фахівців і багато корисного, розміщена на офіційних сторінках ДПС та ГУ ДПС у соціальній мережі Facebook та месенджері Telegram-канал ГУ ДПС.
    У ході діалогу з фізичними особами – підприємцями на торгівельних об’єктах фахівці податкової служби надали вичерпні відповіді на запитання щодо застосування РРО/ПРРО.
    Під час проведення заходів присутнім роздана тематична друкована продукція ГУ ДПС інформаційно-роз’яснювального характеру, зокрема, стосовно: МПЗ, основних випадків подання податкової декларації про майновий стан і доходи, звірки даних фізичних осіб – власників об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, застосування РРО/ПРРО з урахуванням положень Закону України № 3219, а також основні новації Закону України № 3219, роз’яснювальні матеріали інформаційного характеру від ДПС.


    Роз’яснення з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219 мінімального податкового зобов’язання під час виїзду до тергромад Синельниківського району

    У період з 22.08.2023 по 30.08.2023 мобільним ЦОПом Синельниківської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) здійснені виїзди до територіальних громад Синельниківського району.
    Під час таких виїздів у форматі «круглого столу» проведені зустрічі з платниками за участі фахівців Синельниківської ДПІ ГУ ДПС та Новомосковського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС за підтримки керівництва Зайцівської, Славгородської та Іларіонівської територіальних громад Синельниківського району.
    Під час таких зустрічей фахівці ГУ ДПС розповіли представникам тергромад та платникам про основні зміни, запроваджені Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), акцентувавши увагу на реєстрації та використанні касової техніки, а також поновленні відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».
    Податківці нагадали про порядок нарахування та терміни сплати фізичними особами – власниками та користувачами земель сільськогосподарського призначення мінімального податкового зобов’язання.
    З метою проведення роз’яснювальної роботи щодо запровадження РРО/ПРРО на території Зайцівської, Славгородської та Іларіонівської тергромад працівниками ГУ ДПС вручено учасникам зустрічей 48 пам’яток.


    Роз’яснювальна робота з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219, МПЗ під час виїзду мобільного ЦОПу до с. Троїцьке

    З метою проведення роз’яснень з актуальних питань законодавства 30 серпня поточного року відбувся виїзд мобільного ЦОПу до с. Троїцьке Троїцької територіальної громади (ТГ) Павлоградського району Дніпропетровської області.
    Виїзд мобільного ЦОПу здійснено за участі фахівців Павлоградської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) та Павлоградського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС.
    У форматі «круглого столу» відбулася зустріч фахівців ГУ ДПС з керівником та представниками Троїцької ТГ і підприємцями.
    Мобільний ЦОП ГУ ДПС продовжує надавати послуги громадянам віддалених куточків області у рамках ефективної співпраці з платниками, зокрема, з актуальних питань щодо новацій, передбачених Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), реєстрації та застосування РРО/ПРРО, мінімального податкового зобов’язання (МПЗ), надання адміністративних послуг, користування електронними сервісами ДПС України (ДПС), легалізації заробітної плати.
    Під час зустрічі працівники ДПІ повідомили про графік роботи ЦОПу, за якими номерами телефонів можна отримати податкову консультацію спеціаліста, які саме адміністративні послуги можна отримати у мобільному ЦОПі, які документи потрібно мати для отримання послуги. Крім того, було зазначено, що мобільний ЦОП – це лише один з кроків податкової на зустріч платникам та методів своєчасного і якісного надання послуг фізичним і юридичним особам, що проживають на території громад.
    Акцентовано увагу на легалізації заробітної плати, дотримання законодавства щодо виплати заробітної плати та зайнятості населення, а також стосовно застосування податкової знижки. Податківці приділили увагу перевагам користування безкоштовними електронними сервісами ДПС, у тому числі Електронним кабінетом, для роботи в якому необхідно отримати безкоштовні кваліфіковані електронні підписи, зокрема, у пунктах кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС або скористатись можливостями банківських установ.
    Спеціалісти ГУ ДПС розповіли про особливості та нововведення, запроваджені Законом України № 3219. Звернули увагу на реєстрацію реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО/ПРРО) та поновленні з 01.08.2023 і з 01.10.2023 відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) і на розмірах штрафних (фінансових) санкцій. Зауважили, що добровільне виконання вимог Закону № 265 не тільки звільняє від відповідальності, а ще й усуває ризики, що можуть стати підставою для проведення фактичних перевірок. ДПС використовує виключно ризикорієнтовну модель організації та здійснення контрольно-перевірочної роботи, а тому не проводить безпідставних перевірок платників податків.
    Податківці нагадали, що Податковим кодексом України у 2023 році введено поняття МПЗ і 2022 рік – перший рік, за який воно визначається. Зупинились на порядку визначення МПЗ. Зокрема звернули увагу, що у податкових (звітних) періодах, починаючи з 01 січня 2023 року, МПЗ не визначається для земельних ділянок, земельних часток (паїв), за які не нараховувалися та не сплачувалися плата за землю або єдиний податок четвертої групи, що перебувають у консервації, або забруднені вибухонебезпечними предметами, або щодо яких прийнято рішення про надання податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів на підставі заяв платників податків про визнання земельних ділянок непридатними для використання у зв’язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами. МПЗ для вищезазначених земельних ділянок, земельних часток (паїв) не визначається за період, за який не визначається плата за землю або єдиний податок для четвертої групи платників. 
    Під час зустрічі податківці надали роз’яснення на запитання, зокрема, щодо застосування РРО/ПРРО та відповідальності за порушення норм законодавства, надали практичну допомогу фізичними особами – підприємцями у реєстрації ПРРО.
    Присутнім роздано тематичну друковану продукцію (пам’ятки та листівки) ГУ ДПС інформаційно-роз’яснювального характеру з питань МПЗ, легалізації заробітної плати пам’ятки, реєстрації та застосування РРО/ПРРО з урахуванням новацій Закону України № 3219.
    Також, під час роботи мобільного ЦОПу присутніх ознайомлено з офіційною сторінкою «ДПС у Дніпропетровській області» у соціальній мережі Facebook.
    Представники Троїцької ТГ подякували податківцям за надані консультації та послуги, висловили бажання співпрацювати і у подальшому з питань отримання адміністративних послуг та продовжувати дієву комунікацію з платниками з питань роз’яснення застосування норм законодавства. Робота мобільного ЦОПу пройшла конструктивно.

    Чи може один суб’єкт господарювання отримати у Кваліфікованого надавача ЕДП ДПС на одну і ту ж саму особу декілька КЕП?

    Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування -  Павлоградський регіон) повідомляє.
    Відповідно до п.п. 23 п. 1 ст. 1 Закону України від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги» (далі – Закон № 2155) кваліфікований електронний підпис (далі – КЕП) – удосконалений електронний підпис, який створюється з використанням засобу кваліфікованого електронного підпису і базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа.
    Закон № 2155 не обмежує суб’єкта господарювання мати декілька КЕП.
    Отже, суб’єкт господарювання може отримати у Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Державної податкової служби України декілька КЕП на одну і ту ж саму особу. Такі отримані КЕП є різними, оскільки засобами кваліфікованого електронного підпису чи печатки забезпечується належний рівень унікальності пари ключів, що ними генеруються.
     

    Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» у Васильківській державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області на тему «Застосування РРО, нововведення Закону №3219»

    У Васильківській державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Застосування РРО, нововведення Закону №3219».
    На запитання платників податків відповіла начальник Васильківської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Бондаренко Маргарита Вікторівна.
    Питання 1: Добрий день!
    З якого часу починають застосовуватись штрафні санкції по РРО?
    Відповідь. Доброго дня!
    Законом № 3219 передбачено застосування штрафних санкцій за порушення використання РРО/ПРРО з 01.10.2023 р.
    Питання 2: Добрий день!
    Чи можна Заяву про реєстрацію ПРРО подати через Єдине вікно подання електронної звітності?
    Відповідь. Доброго дня!
    Заява про реєстрацію ПРРО може бути подана через Електронний кабінет платника податків, Єдине вікно подання електронної звітності або засобами іншого програмного забезпечення, наявного у суб’єкта господарювання.
    Питання 3: Добрий день!
    На кого не поширюється дія Закону від 30 червня 2023 року № 3219-IX? 
    Відповідь. Доброго дня!
    Нові правила застосування РРО не зачіпають:
    спрощенців І групи ( річний дохід до 167 МЗП);
    фізосіб, які продають на ринку текстиль, вживані речі, продукти власного підсобного господарства.
    Фіскалізації не підлягають розрахунки, здійснені з використанням реквізитів поточних рахунків, відкритих в установах банків
    Питання 4: Добрий день!
    Чи є обмеження часу в режимі офлайн при роботі з програмним РРО на період відсутності інтернету під час дії воєнного стану?
    Відповідь. Доброго дня!
    На період дії воєнного стану було знято обмеження часу роботи в режимі офлайн. Законом 3219-ІХ Про внесення змін до ПКУ та ін. законів України щодо особливостей оподаткування у період воєнного стану з 01.08.2023 забороняється робота ПРРО в режимі офлайн, якщо таким ПРРО не отримано діапазон фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером ДПС, які присвоюються розрахунковим документам ПРРО, що працює в режимі офлайн.
    Питання 5: Добрий день!
    Що таке «офлайн-режим» для застосування ПРРО?
    Відповідь. Доброго дня!
    Законом України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» встановлено, що на період відсутності зв’язку між програмним РРО та фіскальним сервером контролюючого органу проведення розрахункових операцій здійснюється в режимі офлайн, що може тривати не більше 36 годин, із створенням електронних розрахункових документів, яким присвоюються фіскальні номери із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу.  

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.