• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Податкові новини (ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування - Павлоградський регіон)) 11.10.2023
    2023-10-11 22:45:56

    До уваги платників, які використовують єдиний рахунок!

    Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Павлоградський регіон) повідомляє.
    Платники, які використовують єдиний рахунок, при заповненні реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції керуються Порядком заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 22.03.2023 № 148 із змінами.
    У разі якщо надавач платіжних послуг до теперішнього часу не забезпечив розробку програмного забезпечення відповідно до вимог зазначеного наказу, то для клієнтів таких банків та небанківських фінансових установ збережена можливість на певний період часу заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції в старому форматі (неструктурованому).
    При цьому, надавачі платіжних послуг повинні повідомити своїм клієнтам дату готовності переходу з неструктурованого формату на структурований (по закінченню розробки програмного забезпечення).


    Комунікації податківців Дніпропетровщини зі студентами продовжуються

    Днями відбулась масштабна зустріч заступника начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) Леонова Валерія зі студентами Університету митної справи та фінансів (далі – Університет). Декілька учбових груп Університету одночасно прийняли участь у заході.
    Обговорювали питання діяльності податкової служби, працевлаштування до ГУ ДПС та права на отримання податкової знижки за навчання.
    «Податкова служба області завжди приділяє особливу увагу комунікаціям з молоддю. Адже молодь – це майбутнє нашої країни, рушійна сила України! Зустрічі зі студентами – це, у першу чергу, обмін інформацією, можливість донести до молоді важливі, цікаві та корисні знання у сфері податкового законодавства», – акцентував Леонов Валерій.
    Цікавинкою івенту стала екскурсія музеєм податкової служби області та проведення податкової вікторини «Smart tax».
    Проведення спільних заходів з ГУ ДПС допомагає студентам у здобутті практичного досвіду та професійних навичок під наставництвом досвідчених фахівців.
    Не зупиняємось! Працюємо далі!


    Надання послуг платникам ЦОПами податкової служби Дніпропетровської області

    У Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) станом на 01.10.2023 адміністративні послуги надаються у 33 центрах обслуговування платників (ЦОП) при ДПІ, мобільному ЦОПі та у ГУ ДПС.
    В умовах введення в Україні воєнного стану ЦОПи ДПІ ГУ ДПС здійснюють сервісне обслуговування платників податків (платників єдиного внеску), зокрема надають адміністративні та інші послуги для платників незалежно від місця їх обліку.
    Платники податків можуть отримати широкий спектр послуг: інформаційних, консультативних та адміністративних. ЦОПами забезпечується надання 79 адміністративних послуг, 53 з яких надається безкоштовно.
    Так, протягом січня – вересня 2023 року до ЦОПів Дніпропетровської області надійшло 242 697 звернень у сфері надання адміністративних та інших послуг, що на 38 676 звернень більше у порівнянні з аналогічним періодом 2022 року. З них в електронному вигляді надійшло 102 321 звернення, або 42,2 відс. від загальної кількості, та на 19 648 звернень більше у порівнянні з відповідним періодом минулого року.
    Впродовж дев’яти місяців п. р. платниками отримано 232 085 адміністративних послуг, що на 34 539 послуг більше ніж у відповідному періоді минулого року, з яких в електронному вигляді суб’єктами звернень отримано 89 716 адміністративних послуг, або 38,7 відс. від загальної кількості отриманих адміністративних послуг, та на 12 783 послуги більше у порівнянні з січнем – вереснем минулого року.
    Протягом 2023 року здійснено 904 виїзди мобільного ЦОПу до територіальних громад Дніпропетровської області для надання адміністративних послуг їх мешканцям, у тому числі здійснені 507 адресних виїздів до маломобільних груп населення.
    Станом на 01.10.2023 фахівцями мобільного ЦОПу надано 2 613 адміністративних послуг, з яких 762 адміністративні послуги під час адресних виїздів до маломобільних груп населення; інших послуг – 912; прийнято 564 податкові декларації про майновий стан і доходи за 2022 рік.
    Під час роботи мобільного ЦОПу приділялась увага найбільш актуальним питанням сьогодення, зокрема новаціям, що запроваджені Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон № 3219).
    Так, фахівцями мобільного ЦОПу надано понад 2 460 роз’яснень щодо застосування норм законодавства у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО)/програмних РРО з урахуванням норм Закону № 3219; розповсюджено серед суб’єктів господарювання понад 3 327 примірників друкованої продукції; надана практична допомога 196 суб’єктам господарювання в реєстрації програмних РРО.
    Надано понад 217 роз’яснень щодо порядку визначення мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) для фізичних осіб – платників податків – власників земельних ділянок та вручено 223 податкові повідомлення – рішення з МПЗ.
    Крім того, платники отримали інформацію з інших питань законодавства, у тому числі про переваги користування безкоштовними електронними сервісами ДПС України.


    Зрозуміло та доступно про новації податкового законодавства: роз’яснювальна робота мобільного ЦОПу в с. Зелений гай

    Добре, чітко, зручно – РРО/ПРРО.
    Ось головні меседжі зустрічі фахівців мобільного ЦОПу Васильківської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області з платниками у с. Зелений гай Дубовиківської сільської громади Синельниківського району.
    Принагідно податківці поінформували про розрахунок та сплату мінімального податкового зобов’язання, порядок отримання реєстраційного номеру облікової картки платника податків (РНОКПП), сплату податку  на нерухоме  майно, відмінне  від земельної  ділянки, тощо.
    Який результат досягнуто?
    Прийнято:
    44 заяви за формою 5 ДР;
    35 заяв за формою 10ДР;
    87 заяв на проведення звірки з плати за землю;
    11 заяви на проведення звірки з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.
    Видано:
    31 РНОКПП.
    Вчасно надана інформаційна допомога вирішує нагальні питання платників.
    Продовжуємо працювати.


    Зустрічі з платниками щодо застосування РРО/ПРРО з урахуванням Закону України № 3219 тривають (м. Дніпро)

    Інформаційно - роз'яснювальна кампанія щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО)/ програмних РРО (ПРРО) з урахуванням норм, запроваджених Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», продовжується.
    Днями, члени робочої групи Головного управління ДПС у Дніпропетровській області відвідали торгові об’єкти, які розташовані на житлових масивах Сокіл 1, Сокіл 2 та бульварі Слави м. Дніпра.
    Суб’єктів підприємницької діяльності проінформували про особливості застосування ПРРО, про алгоритм реєстрації ПРРО та про переваги безкоштовного ПРРО від ДПС.
    Особливу увагу звернули на відновленні відповідальності у разі порушень норм законодавства щодо застосування РРО та ПРРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.


    Порядок застосування нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області як бази оподаткування земельним податком

    Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Павлоградський регіон) нагадує.
    Базою оподаткування земельним податком є нормативна грошова оцінка земельної ділянки з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого розділом ХІІ Податкового кодексу України (далі – ПКУ), та площа земельної ділянки, нормативну грошову оцінку якої не проведено (п. 271.1 ст. 271 ПКУ).
    У разі, якщо земельна ділянка розташована за межами населеного пункту, а нормативна грошова оцінка її не проводилась, для розрахунку земельного податку застосовується нормативна грошова оцінка одиниці площі ріллі по області.
    Окремо увагу слід звернути на коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки для земель сільськогосподарських угідь, який у 2022 – 2023 роках становить 1,0.
    Разом з тим, для земельних ділянок, що не належать до сільськогосподарських угідь (наприклад, землі промисловості, зв’язку, транспорту), нормативна грошова оцінка яких не виконана, але в якості бази оподаткування застосовується вартісний еквівалент нормативної грошової оцінки ріллі по області, податкові зобов’язання із земельного податку обчислюються із застосуванням коефіцієнту індексації, визначеного відповідно до законодавства для таких земель.
    Таке правило необхідно застосовувати і в наступних податкових періодах у разі, якщо й в подальшому будуть встановлюватись відмінні коефіцієнти індексації нормативної грошової оцінки для земель сільськогосподарських угідь та інших земель.


    Щодо коригувань у частині виплат доходів нерезидентам та дотримання принципу «витягнутої руки»

    Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області  (територія обслуговування – Павлоградський регіон) нагадує.
    Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» передбачено, що тимчасово, на період з 1 серпня 2023 року до припинення або скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022, у разі самостійного виправлення платником податків з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених статтею 50 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), помилок, що призвели до заниження податкового зобов'язання, такий платник звільняється від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених пунктом 50.1 статті 50 ПКУ, та пені.
    Зазначене нововведення стосується, зокрема і коригувань, які проводитимуться суб’єктами господарювання з податку на прибуток підприємств в частині виплат доходів нерезидентам та дотримання принципу «витягнутої руки».
    При цьому строки давності, визначені пунктом 102.1 статті 102 ПКУ, зокрема, щодо операцій, проведених відповідно до вимог статті 39 ПКУ, становлять – 2 555 днів.
    Таким чином, платники податків можуть подати уточнюючий Звіт про контрольовані операції, починаючи з 2015 звітного року.


    Податкова служба у Дніпропетровській області: результати контрольно-перевірочних заходів протягом 9-ти місяців 2023 року

    З початку 2023 року підрозділом податкового аудиту Головного управління ДПС у Дніпропетровській області проведено 1 534 перевірки, що майже в 2,3 рази більше ніж за звітний період минулого року (680).
    За результатами контрольно-перевірочних заходів звітного року донараховано всього грошових зобовʼязань за січень – вересень п. р. 1 081,7 млн грн, що в 1,8 рази більше ніж за відповідний період минулого року (569,5 млн грн), у тому числі за вересень п. р. – 109,7 млн гривень.


    РРО/ПРРО: на Дніпропетровщині продовжується інформаційно-роз'яснювальна кампанія (територія обслуговування – Криворізький та Новомосковський регіони, м. Дніпро та м. Синельникове)

    Продовжуються комунікації податкової служби Дніпропетровської області з суб’єктами господарювання щодо впровадження норм Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219).
    Днями податківці відвідали об’єкти бізнесу в Саксаганському районі м. Кривого Рогу, торгівельні об’єкти, які розташовані по вул. Калнишевського,  вул. Велика Ковалівка, вул. Гетьманській м. Новомосковська, торгівельні об’єкти розміщені на вулиці Короленко у м. Дніпрі, торгівельні об’єкти, які розташовані на вул. Колійній  у м. Синельникове.
    Під час спілкування із суб’єктами господарювання фахівці податкової  звернули увагу на змінах, внесених Законом № 3219 до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» і надали роз’яснення щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО)/програмних РРО (ПРРО) при здійсненні торгівельної діяльності.


    Про наслідки незадекларованої праці для працівника

    Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Павлоградський регіон)
     звертає увагу, що для найманого працівника працювати без оформлення належним чином своїх трудових відносин з роботодавцем, а свій заробіток отримувати в «конверті» це значить бути незахищеним законом.
    Наслідки незадекларованої праці для працівника:
    - погані умови праці;
    - немає компенсації у разі хвороби чи нещасного випадку;
    - немає соціальних гарантій: оплачувана відпустка, можливість навчатися, нормований робочий день;
    - немає офіційного трудового стажу;
    - майже неможливо захистити себе у разі конфлікту, відмови в оплаті праці чи незаконного звільнення.
    Незадекларована праця, позбавляючи найманих працівників можливості захисту своїх інтересів, сприяє ухиленню від сплати податків, а відповідно ненадходженню до бюджетів коштів, необхідних для забезпечення Збройних Сил України та підтримки громадян, які постраждали від збройної агресії.
    Тільки офіційно оформлена робота є гарантією соціального захисту найманих працівників, а для роботодавців – запорукою процвітання бізнесу.
    Шановні працівники! Вимагайте офіційного працевлаштування, не погоджуйтеся на отримання зарплати у «конверті», не ризикуйте своїм майбутнім!

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.