• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Bloomberg назвав 10 найбільших економічних ризиків 2022 року
    2022-01-01 18:00:54

    Видання Bloomberg перелічило 10 найбільших економічних ризиків, які можуть очікувати світ в 2022 році. В його економічних моделях фігурують штам «Омікрон», інфляція, Китай і не тільки.

    Про це пише The Bell.

    1. Нові мутації коронавірусу.

    Якщо підтвердиться, що штам «Омікрон» заразніший за «Дельту», але викликає менш важке захворювання, це непогана новина. Економіки перебалансуються ближче до допандемійного стану за рахунок зростання сервісів — рітейлу, фітнесів, ресторанів — і додадуть 0,4 п.п. до всесвітнього прогнозу Bloomberg на 2022 рік (зараз — 4,7%).

    Однак якщо з’явиться одночасно заразніший і небезпечніший штам, динаміка світової економіки буде схожа на другий квартал 2020 року зі скороченням до 10% у найбільш чутливих галузях.

    2. Інфляція у США

    Економісти передбачали інфляцію на кінець цього року близько 2%, натомість вона зараз складає близько 7%. Не виключено, що така ж помилка відбудеться в 2022 році, але поки що моделі агентства передбачають зниження інфляції наступного року до 3%. За несприятливого поєднання факторів головна економіка світу підійде ближче до стагфляції.

    3. Політика ФРС

    Для ринків жорстка політика ФРС означає лихо, особливо якщо на них утворюються «бульбашки». Якщо у 2022 році регулятор тричі підвищить ставку та заявить готовність дійти до 2,5%, 2023 рік США зустрінуть рецесією.

    4. Просідання ринків, що розвиваються

    Підвищені ставки США означають приплив грошей у доларові активи і відтік з ринків, що розвиваються. Але такі економіки мають різний ступінь вразливості до цього перетоку: він мінімальний у Саудівської Аравії та Росії, максимальний — у Аргентини, Туреччини та Бразилії.

    5. Проблеми Китаю

    Якщо Китай продовжить дотримуватися політики «нульової толерантності» до коронавірусу незалежно від штаму, і при цьому не залагодить тяжких наслідків кризи в секторі нерухомості, зростання китайської економіки наступного року може сповільнитися до 3% проти 5,7% базового прогнозу. Це спричинить «ефект доміно» у світовій економіці та може вплинути на політику ФРС.

    6. Нестабільність у Європі

    Йдеться не лише про фактор України, а й про президентські вибори у Франції та Італії. Якщо в цих ключових економіках переможуть євроскептики, ціна запозичення для них підвищиться, а при спреді суверенного держборгу в 300 базисних пунктів (як у минулу фінансову кризу) настане рецесія. Вона здатна відібрати в єврозони щонайменше 4% від ВВП.

    7. Проблеми Brexit

    Повномасштабна торгова війна між ЄС та Великобританією є малоймовірною, але проблеми на митних кордонах цілком можливі. Вони ще більше піднімуть споживчі ціни.

    8. Згортання екстрених стимулів

    У 2022 році, за оцінкою UBS, уряди згорнуть підтримку приблизно на 2,5% світового ВВП. Особливо сильно цей фактор позначиться на економіках Великобританії, Італії, Канади та Японії.

    9. Зростання цін на їжу

    Становище з доступністю їжі обіцяє бути гіршим, ніж у кризу «арабської весни» 2011 року, особливо в таких країнах, як Судан, Ліван та Алжир. Це означає ризик нової нестабільності у макрорегіоні.

    10. Геополітика

    Головний жахливий сценарій — це війна наддержав. Але на світову економіку не менше вплине і нова торгова війна між США та Китаєм, і нова криза з постачанням напівпровідників із Тайваню. Не варто недооцінювати потенціал регіональної напруги — наприклад, у Туреччині чи Бразилії напередодні жовтневих виборів.

    «У 2020 році економічний удар пандемії виявився гіршим за майже всі прогнози, — резюмує Bloomberg. — Але так не було в 2021 році, коли багато країн відновлювалися напрочуд швидко. Треба пам’ятати, що і наступного року щось може піти як слід і навіть краще».

    Инф. finance.ua

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.