• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Податкові новини (ДПС у Дніпропетровській області) 04.01.2024
    2024-01-04 21:46:19

    Податковий контроль за інтернет-торгівлею

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що ДПС України повідомила наступне.
    Підрозділами податкового аудиту ДПС на постійній основі здійснюються активні заходи податкового контролю суб’єктів господарювання в частині продажу товарів через мережу інтернет із  застосуванням належним чином зареєстрованих реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) та програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – ПРРО).
    Усі суб’єкти господарювання зобов’язані виконувати вимоги Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами. Наразі продаж товарів через мережу інтернет не звільняє платників податків від державної реєстрації, а також, у разі здійснення оплати за товари у готівковій формі, від застосування РРО/ПРРО.
    Державна податкова служба України застерігає фізичних осіб та інших суб’єктів господарювання про недопустимість здійснення господарської діяльності без держреєстрації та звертає увагу щодо обов’язкового застосування РРО/ПРРО при продажу товарів через мережу інтернет у разі здійснення оплати за товари у готівковій формі.
    Для оперативного реагування на незаконну господарську діяльність (торгівля без державної реєстрації, без застосування РРО, без наявності відповідних ліцензій, тощо) можна інформувати ДПС про такі випадки через чат-бот «StopViolationBot» месенджеру «Telegram».
    Детальніше – на вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/742741.html .


    Затверджено Національну стратегію доходів на 2024 – 2030 роки

    Уряд затвердив Національну стратегію доходів на 2024 – 2030 роки, виконавши зобов’язання України за Меморандумом з Міжнародним валютним фондом. Цим документом визначено план зміцнення фінансової системи держави, удосконалення процедур податкового адміністрування.
    Стратегією, зокрема, передбачено:
    - забезпечення адаптації законодавства України до законодавства ЄС і виконання міжнародних зобов'язань України в частині податкової політики та адміністрування;
    - зміцнення доброчесності та довіри до контролюючих органів через посилення антикорупційних заходів та підвищення прозорості і ефективності процедур управління;
    - підвищення рівня дотримання податкового законодавства платниками податків та контролюючими органами;
    - створення та впровадження сучасних цифрових рішень податкового та митного адміністрування.
    У ДПС вже проведено низку заходів для виконання завдань, визначених Стратегією для податкової служби. Зокрема, активна увага приділена цифровій трансформації ДПС в контексті євроінтеграції, розвитку електронних сервісів, запровадженню сучасних підходів комплаєнсу у податковому адмініструванні та інше.
    Ефективна імплементація окреслених для ДПС завдань та досягнення визначених Стратегією цілей стане одним із пріоритетів для ДПС.
    Інформація розміщена на вебпорталі ДПС України за посиланням
    https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/742284.html) .


    ДПС здійснює моніторинг діяльності Інтернет-магазинів щодо дотримання вимог законодавства

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу на наступне.
    ДПС продовжує інформувати громадськість про результати постійного моніторингу та відпрацювання Інтернет-магазинів та наголошує, що протидія нелегальному ринку обігу товарів та приховуванню результатів діяльності з надання оплатних послуг залишається в пріоритеті податкової служби.
    Працівниками підрозділу фактичних перевірок податкового аудиту ГУ ДПС у Дніпропетровській області на сайті одного із Інтернет-магазинів з продажу автомобільної гуми було здійснено попереднє замовлення та безпосередньо за місцем розташування господарської одиниці, зазначеній на сайті продавця, проведено оплату за декілька комплектів автомобільної гуми на загальну вартість 40 тис. гривень. 
    Зазначений розрахунок проведено без застосування належним чином зареєстрованого РРО або ПРРО, що є черговим грубим порушенням пунктів 1 та 2 ст. 3 Закону № 265, виявленим підрозділами аудиту Дніпропетровщини.
    Робота підрозділів фактичних перевірок всіх регіонів України в першу чергу ведеться в напрямі виявлення ведення господарської діяльності без державної реєстрації, здійснення контролю за реалізацією товарів в Інтернет-магазинах без обов’язкового застосування суб’єктами господарювання РРО/ПРРО та здійснюється на постійній основі.
    Наголошуємо, що вимоги щодо застосування РРО/ПРРО при здійсненні діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг не залежать від форми розрахунків або організаційно-правової форми платника податків (виняток складають лише платники єдиного податку І групи), однаково розповсюджують свою дію як на оплату готівкою і карткою, так і оплату, отриманою за допомогою Інтернет-еквайрингу.


    Комунікаційна податкова платформа: про порядок отримання відомостей щодо суми нарахованого доходу

    За зверненням фізичної особи на комунікаційну податкову платформу Головного управління ДПС у Дніпропетровській області у форматі онлайн проведено зустріч.
    Обговорювався порядок видачі відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про джерела/суми нарахованого доходу, нарахованого (перерахованого) податку та військового збору (далі – відомості).
    Також платнику повідомили, що інформацію, яка зазначається у відомостях, можна отримати за допомогою електронних сервісів ДПС та нового мобільного застосунку «Моя податкова» та наголосили, що в умовах воєнного стану пріоритетним напрямом роботи ДПС залишається розвиток онлайн-сервісів для задоволення потреб платників, забезпечення ними електронної взаємодії з органами ДПС.
    Комунікація з платниками триває!


    У минулому році від платників Дніпропетровщини надійшло понад 31,8 млрд грн єдиного внеску

    Впродовж січня – грудня 2023 року до державних цільових фондів платниками Дніпропетровської області сплачено понад 31,82 млрд грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (єдиний внесок). Про це повідомила очільниця податкової служби Дніпропетровщини Федаш Наталя та акцентувала, що у порівнянні з 2022 роком надходження збільшились на 3,96 млрд грн, або на 14,2 відсотків.
    Нагадуємо, що єдиний внесок – це обов’язковий платіж до системи загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – страхування), що справляється з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб на отримання страхових виплат за діючими видами страхування (п.п. 2 п. 1 ст. 1 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами).
    Сумлінна сплата єдиного внеску гарантує громадянам право на соціальний захист.
    Подяка усім платникам, які у складний для країни час продовжують працювати та своєчасно сплачують податки і платежі.


    Мобільний застосунок «Моя податкова»: отримання інформації з реєстрів ДПС України у смартфоні

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що користувачі мобільного застосунку «Моя податкова» у розділі «Реєстри» можуть отримати інформацію з реєстрів ДПС України:
    - Пошук фіскального чека для перевірки платіжних операцій;
    - Пошук марки акцизного податку для перевірки легальності товарів;
    - Перегляд даних реєстру платників ПДВ;
    - Отримання інформації з Реєстру платників єдиного податку;
    - Отримання інформації з Реєстру страхувальників;
    - Отримання інформації з Реєстру неприбуткових установ та організацій.
    Для отримання інформації з реєстрів ДПС необхідно зробити наступне:
    - завантажити застосунок «Моя податкова»;
    - авторизуватись за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП) або хмарного КЕП будь-якого надавача;
    - обрати відповідний реєстр у розділі «Реєстри»;
    - внести код ЄДРПОУ/РНОКПП;
    - отримати результат.
    Завантажуйте застосунок «Моя податкова» в AppStore або GooglePlay та використовуйте більше податкових сервісів.


    Оновлено довідник податкових пільг
     
    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що ДПС України оновлено довідники податкових пільг, наданих чинним законодавством по сплаті податків, зборів, інших обов’язкових платежів (Довідник) станом на 27.12.2023.
    Наразі діють:
    - Довідник № 121/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету, в якому наведено перелік пільг з податку на прибуток підприємств, плати за землю (земельний податок), податку на додану вартість (ПДВ), акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції), з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки; місцевих податків і зборів (збір за місця для паркування транспортних засобів та туристичний збір);
    - Довідник № 121/2 інших податкових пільг з податку на прибуток підприємств (наприклад, звільнення від сплати податку учасників Угод), з ПДВ, акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) (звільнення від сплати податку учасників Угод).
    З довідниками податкових пільг можливо ознайомитись на вебпорталі ДПС України за посиланням
    https://tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/54005.html


    Змінено підходи до оподаткування прибутку банків

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що Законом України від 21 листопада 2023 року № 3474-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування банків та інших платників податків» (далі – Закон № 3474) змінено підходи до оподаткування прибутку банків, зокрема переглянуто ставки податку на прибуток банків.
    Новацією Закону № 3474 є:
    - встановлення за 2023 рік підвищеної базової ставки податку на прибуток у розмірі 50 відсотків (у тому числі для сплати авансових внесків при виплаті дивідендів), а починаючи зі звітних періодів 2024 року та у подальші роки базової ставки у розмірі – 25 відсотків (замість діючої на сьогодні базової ставки у розмірі 18 відсотків);
    - заборона на врахування у 2023 році непогашених податкових збитків минулих років у зменшення об’єкту оподаткування з правом на таке врахування, починаючи зі звітних періодів 2024 року до повного їх погашення.


    Порядок оподаткування доходу від відчуження рухомого майна, отриманого фізичною особою в результаті ліквідації (припинення) іноземної юридичної особи чи іноземного утворення без статусу юридичної особи

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.
    Оподаткування доходу від подальшого продажу (відчуження) майна, отриманого фізичною особою в результаті ліквідації (припинення) іноземної юридичної особи чи іноземного утворення без статусу юридичної особи, здійснюється за загальними правилами Податькового кодексу України (далі – Кодекс) для відповідного типу доходу та джерела виплати.
    Зокрема, факт отримання такого майна в результаті ліквідації (припинення) іноземної юридичної особи чи іноземного утворення без статусу юридичної особи не створює для платника податку витрат на придбання інвестиційного активу для цілей пункту 170.2 статті 170 розділу IV Кодексу, яка визначає особливості оподаткування інвестиційного прибутку.


    До уваги платників Рекомендований (невиключний) перелік джерел інформації для отримання котирувальних цін

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що на виконання вимог абзацу сьомого п.п. 39.3.3.4 п.п. 39.3.3 п. 39.3 ст. 39 розділу І Податкового кодексу України розроблено та розміщено на вебпорталі ДПС Рекомендований (невиключний) перелік джерел інформації для отримання котирувальних цін для цілей звітного 2024 року.
    Перелік розміщено у розділі «Головна» / «Діяльність» / «Трансфертне ціноутворення та міжнародне оподаткування» / «Трансфертне ціноутворення» / «Рекомендований (невиключний) перелік джерел інформації для отримання котирувальних цін» (https://tax.gov.ua/diyalnist-/transfertne-tsinoutvorennya-ta-mijnarodne-opodatkuvannya/transfertne-tsinoutvorennya/rekomendovaniy--neviklyuchniy--perelik-djerel-informatsii/616123.html).


    Суб’єктам господарювання необхідно дотримуватись умов перебування на спрощеній системі оподаткування

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу на необхідність дотримання умов перебування на спрощеній системі оподаткування.
    Основні вимоги для можливості обрання та переходу юридичними та фізичними особами – підприємцями на сплату єдиного податку встановлено у статті 298 Податкового кодексу України (далі – Кодекс). Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу за місцем податкової адреси заяву.
    У заяві повинні зазначатися всі обов’язкові відомості, зокрема обрані суб'єктом господарювання види господарської діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010.
    У разі подання заяви без зазначення будь-яких з обов’язкових відомостей платник має можливість повторно її подати із заповненням всіх обов’язкових відомостей.
    Акцентуємо, що Кодексом встановлено заборону на здійснення окремих видів діяльності, що не дають права платникам перебувати на спрощеній системі оподаткування. Відповідні заборонені види діяльності визначені підпунктом 291.5.1 пункту 291.5 статті 291 Кодексу.
    Методологічні основи та пояснення до позицій національного класифікатора ДК 009:2010 «Класифікації видів економічної діяльності» (далі – КВЕД ДК 009:2010) затверджено наказом Державного комітету статистики України від 23.12.2011 № 396 (далі – Наказ  № 396).
    Враховуючи пояснення, наведені у Наказі № 396, підставою для прийняття контролюючим органом рішення щодо відмови у реєстрації платника єдиного податку є наявність та здійснення суб'єктом господарювання наступних кодів видів діяльності (згідно з КВЕД ДК 009:2010):
    05.10, 05.20, 06.10, 06.20, 07.10, 07.21, 07.29, 08.11 (у частині добування декоративного та будівельного каменю та глинистого сланцю), 08.12 (у частині добування гравію, глин і каоліну), 08.91, 08.92, 08.93, 08.99, 11.01, 11.02, 11.03, 11.04, 11.05, 12.00, 19.20, 24.41, 29.10, 29.20, 32.12 (у частині виробництва обробленого дорогоцінного та напівдорогоцінного каміння), 35.11, 35.14, 35.21, 35.23, 45.11, 45.19 (у частині оптової та роздрібної торгівлі новими автотранспортними засобами та вантажними автомобілями, причепами та напівпричепами), 46.12, 46.17 (у частині діяльності посередників у торгівлі  тютюновими виробами), 46.21 (у частині оптової торгівлі необробленим тютюном), 46.34 (у частині торгівлі алкогольними напоями), 46.35, 46.39 (у частині неспеціалізованої оптової торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами), 46.71, 46.72, 46.76 (у частині оптової торгівлі дорогоцінним камінням), 47.11 (у частині роздрібної торгівлі в неспеціалізованих магазинах алкогольними напоями та тютюновими виробами), 47.25 (у частині роздрібної торгівлі алкогольними напоями), 47.26 (у частині роздрібної торгівлі тютюновими виробами), 47.30, 47.79 (у частині роздрібної торгівлі антикваріатом та діяльність аукціонних будинків), 47.81 (у частині роздрібної торгівлі з лотків і на ринках алкогольними напоями та тютюновими виробами), 47.91 (у частині діяльності з роздрібної торгівлі Інтернет-аукціонів виробами мистецтва, предметами колекціонування або антикваріату), 53.10, 53.20 (у частині поштової діяльності), 61.10, 61.20, 61.30, 64.11, 64.19, 64.20, 64.30, 64.91, 64.92, 64.99, 65.11, 65.12, 65.20, 65.30, 66.11, 66.12 66.19, 66.22 (у частині діяльності страхових брокерів), 66.29, 66.30, 90.01, 90.02, 90.04, 92.00, 93.21 (у частині діяльності з організації, проведення гастрольних заходів).
    Водночас повідомляємо, що платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених Кодексом, у разі здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, – з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності.
    Також реєстрація платником єдиного податку може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу.
    При цьому наголошуємо, що виключення платника єдиного податку з Реєстру платників єдиного податку відбувається у разі здійснення таким суб’єктом господарювання заборонених видів господарської діяльності.
    Отже, суб’єкт господарювання має право зареєструвати види діяльності (згідно з КВЕД ДК 009:2010), які містять одночасно часткову заборону на певний вид діяльності, при цьому такі платники повинні дотримуватися вимог, визначених підпунктом 291.5.1 пункту 291.5 статті 291 Кодексу.
    Таким чином, якщо у платника податків є зареєстровані коди діяльності, які містять одночасно і дозволені і заборонені види діяльності, але фактично заборонені види діяльності платник податків не здійснює, така юридична або фізична особа може бути зареєстрована платником єдиного податку та перебувати на спрощеній системі оподаткування.
    Слід звернути увагу, що згідно з пунктом 36.5 статті 35 Кодексу відповідальність за невиконання або неналежне виконання податкового обов’язку несе платник податків.
    У разі недотримання встановлених Кодексом вимог:
    - до доходу юридичної особи, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, встановлюється розмір ставки єдиного податку у подвійному розмірі (пункт 293.5 статті 293 Кодексу);
    - до доходу фізичної особи – підприємця, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, встановлюється ставка єдиного податку у розмірі 15 відсотків (пункт 293.4 статті 293 Кодексу).


    Дії суб’єкта господарювання перед початком використання ПРРО від ДПС для операційної системи iOS (Apple) та Web

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що Державна податкова служба України (далі – ДПС) розробила нові версії програмного забезпечення (далі – ПЗ) програмного реєстратора розрахункових операцій (далі – ПРРО) для операційної системи iOS (Apple) та Web, а також оновила версії для Windows та Android. Так, суб’єкти господарювання можуть безкоштовно завантажити відповідне ПЗ на вебпорталі ДПС.

    Для використання ПРРО від ДПС суб’єкту господарювання потрібно:
    1. Завантажити та встановити ПЗ ПРРО відповідне операційній системі пристрою – з AppStore для iOS (версії 15 або новіше), з PlayMarket для Android (версії 8.1 або новіше), з вебпорталу ДПС для Windows (версії 7 SP1 або новіше). Для використання вебверсії перейти за посиланням: https://webrro.tax.gov.ua/account/login?ReturnUrl =/ .

    2. Переконатись, що суб’єктом господарювання подано через Електронний кабінет або Єдине вікно подання електронної звітності наступні форми:
    - повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП (ідентифікатор форми F1312005 для фізичних осіб – підприємців, J1312005 для юридичних осіб);
    - заява про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (ідентифікатор форми F1316605 для фізичних осіб – підприємців, J1316605 для юридичних осіб);
    - повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа про касира за формою № 5-ПРРО (ідентифікатор форми F1391802 для фізичних осіб – підприємців, J1391802 для юридичних осіб (далі – Повідомлення за ф. № 5-ПРРО));

    3. Запустити застосунок та авторизуватися за допомогою КЕП, який було вказано в Повідомленні за ф. № 5-ПРРО.
    ПРРО, яке надається Державною податковою службою на безоплатній основі має такі можливості:
    - створення та реєстрація фіскальних чеків;
    - легке додавання товарів та послуг у фіскальний чек;
    - друк та відправка фіскальних чеків покупцям на пошту або у месенджери;
    - відкриття/закриття зміни;
    - службове внесення/службова видача;
    - ведення довідників номенклатури;
    - експорт/імпорт довідників номенклатури;
    - продаж товарів/послуг, відсутніх в довіднику номенклатури;
    - використання сканера штрих-кодів;
    - використання різних форм розрахунку (готівкова/безготівкова/комбінована (готівка/картка));
    - просте оформлення знижки на окремий товар або всю суму чека;
    - оформлення повернення товарів та чеків повернення;
    - формування та перегляд X-звіту;
    - формування та перегляд Z-звіту;
    - автоматичне або ручне закриття зміни та відправка Z-звіту.
    Керівництво користувачів безкоштовного програмного рішення ДПС для версій WEB, Android, iOS та Windows розміщені за посиланням: Головна/БАНЕР/Програмні РРО/Керівництво користувача безкоштовного ПРРО (WEB, Android, iOS, Windows) (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/).
    Інформація розміщена на вебпорталі ДПС за посиланням
    https://zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=39404 .

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.