• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Податкові новини (ДПС у Дніпропетровській області) 11.01.2024
    2024-01-11 22:53:08

    Законодавча обізнаність платників – це надійний фундамент роботи бізнесу в рамках правового поля

    Івент за участі очільниці податкової служби області Федаш Наталі пройшов днями в онлайн-форматі для платників податків за зверненням на комунікаційну податкову платформу Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Дніпропетровської обласної громадської організації «Спілка підприємців Дніпропетровщини».
    Під час зустрічі у форматі конструктивного діалогу  податківці обговорили питання, які особливо турбують платників, – це реєстрація і використання РРО/ПРРО, особливості проведення податкових перевірок, електронні сервіси податкової служби.
    Адже саме конструктивний діалог з актуальних питань, активне обговорення важливих тем – це та робота, яка сприяє зміцненню партнерських відносин між бізнес-спільнотою і податковою службою, підвищує рівень співпраці з платниками.
    Працюємо! Не зупиняємось! Рухаємось вперед!


    Комунікаційна податкова платформа: аграріям про практичні питання подання податкової звітності


    За зверненням представників фермерського господарства на комунікаційну податкову платформу Головного управління ДПС у Дніпропетровській області проведено зустріч з питань подання податкової звітності.
    Спілкувались про особливості повідомлення за формою 20-ОПП, строки та форми подання. Податківці акцентували увагу, що приміщення, земля або авто є об’єктами оподаткування, про які потрібно повідомляти податкові органи незалежно від того чи вони є власністю підприємства, чи використовуються на умовах оренди.
    Під час зустрічі фахівці наголосили, що для формування та надсилання документів звітності в електронній формі платник може скористатися Електронним кабінетом. Саме е-Кабінет являється найбільш популярним сервісом ДПС, захищеним, працює цілодобово в реальному часі.
    Аграрії підкреслили ефективність конструктивного діалогу з податківцями. Комунікації тривають!


    Військовий збір: понад 2,3 млрд грн – находження до держбюджету від платників Дніпропетровщини у 2023 році

    У січні – грудні 2023 року до загального фонду державного бюджету від платників Дніпропетровщини надійшло понад 2,3 млрд грн військового збору. Надходження збільшились у порівнянні з відповідним періодом 2022 року на понад 284,4 млн грн, або на 13,8 відсотків. Про це повідомила в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталя Федаш.
    Очільниця податкової служби Дніпропетровщини подякувала платникам за відповідальне ставлення до своїх фінансових обов’язків та звернула увагу, що незважаючи на невисоку фіскальну роль військового збору, він є постійним нагадуванням, що сьогоднішні реалії стосуються кожного громадянина нашої держави.
    «В непростих умовах військовий збір є інструментом залучення додаткових ресурсів для фінансування військових видатків. Ці кошти спрямовуються на підтримку Збройних Сил України, що зараз надважливо. Тому офіційне оформлення трудових відносин – запорука своєчасного надходження таких необхідних коштів для нашої обороноздатності», – зазначила Наталя Федаш.


    Про заповнення колонки «Реєстраційний номер декларації в контролюючому органі, яка уточнюється»


    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.
    Інформація «Реєстраційний номер декларації в контролюючому органі, яка уточнюється» заповнюється платником при самостійному виправленні ним помилок за минулий податковий (звітний) період. 
    При цьому у графі «Реєстраційний номер декларації в контролюючому органі, яка уточнюється» декларації, зазначається номер за яким було зареєстровано в контролюючому органі декларацію, показники якої уточнюються (виправляються) – останню подану декларацію за відповідний податковий період, що уточнюється,  по відповідній території територіальної громади.
    Платник податків може знайти реєстраційний номер у контролюючому органі, до якого подана декларація, в меню «Перегляд звітності» приватної частини Електронного кабінету, яке надає можливість перегляду раніше поданої податкової звітності до контролюючого органу незалежно від способу її подання, включаючи звітність, подану на паперових носіях до центрів обслуговування платників податків.


    Щодо отримання довідки ФОПом на загальній системі оподаткування про подану декларацію про майновий стан і доходи

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що відповідно до п. 179.12 ст. 179 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) за зверненням платника податку на доходи фізичних осіб контролюючий орган, до якого було подано податкову декларацію, видає довідку про подану декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію) за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.
    Форми заяви про видачу довідки про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату або відсутність податкових зобов’язань) (далі – Заява) та довідки про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату або про відсутність податкових зобов’язань) (далі – Довідка), затверджені наказом Міністерства фінансів України від 13.06.2017 № 568 зі змінами та доповненнями (далі – Наказ № 568).
    Типова інформаційна картка адміністративної послуги «Видача довідки про подану декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію)» затверджена наказом Державної податкової служби України від 22.04.2021 № 446 зі змінами та доповненнями, відповідно до якої строк надання вказаної адміністративної послуги – 10 календарних днів. Щодо кожного звітного річного періоду за який необхідно отримати Довідку подається окрема Заява.
    Згідно з п.п. 2 п. 8 Порядку оформлення і видачі довідки про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату або відсутність податкових зобов’язань), затвердженого Наказом № 568, у рядку 01 Довідки зазначається сума доходів, які включаються до загального річного оподатковуваного доходу, зокрема, але не виключно: заробітна плата, дохід відповідно до умов договору цивільно-правового характеру, іноземні доходи, доходи від операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого та/або рухомого майна, дохід від надання майна в лізинг тощо, інвестиційний прибуток, вартість успадкованого чи отриманого у дарунок майна, інші доходи, доходи фізичної особи – підприємця та доходи, отримані фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність.
    Абзацом першим п. 42 прим. 1.2 ст. 42 прим. 1 ПКУ визначено, що Електронний кабінет забезпечує можливість реалізації платниками податків прав та обов’язків, визначених ПКУ та іншими законами, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи, та нормативно-правовими актами, прийнятими на підставі та на виконання ПКУ та інших законів, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи.
    Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через вебпортал ДПС.
    Вхід до приватної частини Електронного кабінету здійснюється після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису будь-якого кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг, через Інтегровану систему електронної ідентифікації – id.gov.ua (MobileID та BankID), за допомогою мобільного застосунку Дія або з використанням «хмарного» кваліфікованого електронного підпису.
    Фізична особа – підприємець, яка перебуває на загальній системі оподаткування, скориставшись меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету, має можливість надіслати до контролюючого органу лист, який містить Заяву. Форма підготовки такої кореспонденції передбачає заповнення або вибір із запропонованих наступних реквізитів:
    - код ДПІ, до якого відправляється лист;
    - тип документа;
    - тематика звернення;
    - короткий зміст листа;
    - сканований документ, який необхідно завантажити (файл у форматі pdf загальним розміром до 5 МБ).
    Протягом одного робочого дня після надсилання Заяви її автора буде повідомлено про вхідний реєстраційний номер та дату реєстрації Заяви в органі ДПС, до якого вона направлена. Інформацію щодо отримання та реєстрації Заяви в органі ДПС платник може переглянути у вкладці «Вхідні» меню «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету.
    Довідку платник отримує безпосередньо в контролюючому органі, до якого подано Заяву.


    Чи необхідно подавати квартальну податкову декларацію про майновий стан і доходи новоствореній ФОП або ФОП, яка перейшла із/на спрощену систему оподаткування?

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що відповідно до п.п. 177.5.2 п. 177.5 ст. 177 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) фізичні особи – підприємці, які зареєстровані протягом року в установленому законом порядку, або переходять на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, або перейшли із спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, подають податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) за результатами звітного року, в якому розпочата така діяльність або відбувся перехід на (перехід із) спрощену систему оподаткування, обліку та звітності. Платники податку розраховують та сплачують авансові платежі у строки, визначені п.п. 177.5.1 п. 177.5 ст. 177 ПКУ, що настануть у звітному податковому році.
    При цьому, податкова декларація за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року, подається самозайнятими особами, в тому числі фізичними особами – підприємцями до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розділом IV ПКУ (п.п. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 ПКУ).


    Про особливості подання Звіту у розрізі країн міжнародної групи компаній

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.
    Законом України від 20 березня 2023 року № 2970-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки» (далі – Закон № 2970) внесено зміни, зокрема до ст. 39 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).
    Зокрема, п.п. 39.4.10 п. 39.4 ст. 39 ПКУ викладено у новій редакції, відповідно до якої платник податків – резидент України, що належить до міжнародної групи компаній, у випадках, визначених цим підпунктом, зобов’язаний подавати до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, звіт у розрізі країн міжнародної групи компаній в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги»
    Звіт у розрізі країн міжнародної групи компаній подається у разі, якщо сукупний консолідований дохід міжнародної групи компаній, до якої входить платник податків, за фінансовий рік, що передує звітному, розрахований згідно із стандартами бухгалтерського обліку, які застосовує материнська компанія міжнародної групи компаній (за відсутності інформації – відповідно до міжнародних стандартів бухгалтерського обліку), дорівнює або перевищує відповідний показник мінімального розміру сукупного консолідованого доходу, визначений п.п. 39.4.10 прим.2 п. 39.4 ст. 39 ПКУ, та за наявності однієї з таких обставин:
    - платник податків є материнською компанією міжнародної групи компаній;
    - материнська компанія міжнародної групи компаній уповноважує платника податків – резидента України на подання звіту у розрізі країн міжнародної групи компаній до контролюючого органу;
    - відповідно до вимог законодавства юрисдикції податкового резидентства материнської компанії міжнародної групи компаній подання звіту у розрізі країн міжнародної групи компаній від такої міжнародної групи компаній не вимагається;
    - між Україною та відповідною іноземною юрисдикцією податкового резидентства материнської компанії міжнародної групи компаній є чинний міжнародний договір, що містить положення про обмін інформацією для податкових цілей, але не набрала чинності відповідна угода QCAA станом на дату закінчення фінансового року, за який згідно з п.п. 39.4.11 п. 39.4 ст. 39 ПКУ має бути поданий звіт у розрізі країн щодо такої міжнародної групи компаній;
    - між Україною та відповідною іноземною юрисдикцією податкового резидентства материнської компанії міжнародної групи компаній є чинний міжнародний договір, що містить положення про обмін інформацією для податкових цілей, але наявні факти системного невиконання відповідної угоди QCAA. Про наявність таких фактів (у тому числі виявлених на підставі повідомлення іноземної юрисдикції податкового резидентства уповноваженого учасника міжнародної групи компаній про системне невиконання відповідної угоди QCAA, наданого компетентному органу України) центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, повідомляє платника податків – резидента України, який належить до міжнародної групи компаній, материнська компанія якої є податковим резидентом такої іноземної юрисдикції. Зазначене повідомлення надсилається протягом 10 робочих днів з дня встановлення передбачених цим абзацом фактів у порядку, визначеному ст. 42 ПКУ. Якщо більше ніж один учасник такої міжнародної групи компаній є платником податків – резидентом України, зазначене повідомлення надсилається одному з них за вибором центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику.
    Для цілей цього підпункту системне невиконання угоди QCAA щодо іноземної юрисдикції означає, що іноземна юрисдикція податкового резидентства відповідного учасника міжнародної групи компаній має чинну угоду QCAA з Україною, але призупинила автоматичний обмін звітами у розрізі країн міжнародної групи компаній з причин, відмінних від тих, що відповідають умовам такої угоди, або іншим чином тривало і послідовно не надає в автоматичному режимі до України звіти у розрізі країн міжнародної групи компаній, що знаходяться в її розпорядженні, про міжнародні групи компаній, які мають учасників в Україні.
    Якщо більше ніж один учасник міжнародної групи компаній є платником податків – резидентом України та наявні одна або декілька обставин, визначених абзацами п’ятим – сьомим цього підпункту, міжнародна група компаній може призначити одного з таких учасників уповноваженим на подання звіту у розрізі країн міжнародної групи компаній. Про таке призначення уповноважений учасник міжнародної групи компаній повідомляє центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, шляхом подання повідомлення про участь у міжнародній групі компаній, визначеного п.п. 39.4.2 п. 39.4 ст. 39 ПКУ. У разі якщо з підстав, передбачених цим абзацом, уповноважений учасник міжнародної групи компаній подає уточнене повідомлення про участь у міжнародній групі компаній і таке подання здійснюється не пізніше 10 числа місяця, наступного за тим, в якому цей учасник міжнародної групи компаній одержав інформацію про своє призначення уповноваженим учасником міжнародної групи компаній, штраф за надання недостовірної інформації у повідомленні про участь у міжнародній групі компаній, передбачений п. 120.5 ст. 120 ПКУ, не застосовується.
    Крім того, Законом № 2970 ст. 39 ПКУ доповнено підпунктами 39.4.10 прим.1 і 39.4.10 прим.2.
    Так, згідно з п.п. 39.4.10 прим.1 п. 39.4 ст. 39 ПКУ, за наявності однієї або декількох обставин, передбачених абзацами п’ятим – сьомим підпункту 39.4.10 п. 39.4 ст. 39 ПКУ, платник податків – резидент України, який належить до міжнародної групи компаній, звільняється від подання звіту у розрізі країн міжнародної групи компаній стосовно відповідного фінансового року, визначеного підпунктом 39.4.11 п. 39.4 ст.39 ПКУ, якщо одночасно виконуються такі умови:
    1) міжнародна група компаній, учасником якої є такий платник податків, подала звіт у розрізі країн міжнародної групи компаній стосовно відповідного фінансового року через іншого уповноваженого учасника міжнародної групи компаній в іноземній юрисдикції його податкового резидентства за такий фінансовий рік;
    2) подання звіту у розрізі країн міжнародної групи компаній здійснюється не пізніше граничної дати подання звіту у розрізі країн міжнародної групи компаній, визначеної п.п. 39.4.11 п. 39.4 ст. 39 ПКУ;
    3) законодавство іноземної юрисдикції податкового резидентства уповноваженого учасника материнської компанії передбачає вимоги щодо подання звітів у розрізі країн міжнародної групи компаній для цілей автоматичного обміну податковою та фінансовою інформацією;
    4) іноземна юрисдикція податкового резидентства уповноваженого учасника міжнародної групи компаній має чинну угоду QCAA з Україною станом на дату закінчення фінансового року, за який згідно з п.п. 39.4.11 п. 39.4 ст. 39 ПКУ має бути подано звіт у розрізі країн міжнародної групи компаній щодо такої міжнародної групи компаній;
    5) іноземна юрисдикція податкового резидентства уповноваженого учасника міжнародної групи компаній не повідомила компетентний орган України про системне невиконання відповідної угоди QCAA;
    6) учасник міжнародної групи компаній повідомив податкові органи юрисдикції свого податкового резидентства про те, що він уповноважений на подання звіту у розрізі країн міжнародної групи компаній за відповідну міжнародну групу компаній (якщо таке повідомлення передбачено законодавством юрисдикції податкового резидентства цього учасника міжнародної групи компаній);
    7) платник податків – резидент України, який належить до тієї самої міжнародної групи компаній, повідомив центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, про учасника міжнародної групи компаній, який є уповноваженим учасником такої міжнародної групи компаній на подання звіту у розрізі країн міжнародної групи компаній, шляхом подання повідомлення про участь у міжнародній групі компаній, визначеного п.п. 39.4.2 п. 39.4 ст. 39 ПКУ.
    Відповідно до п.п. 39.4.10 прим.2 п. 39.4 ст. 39 ПКУ для цілей подання звіту у розрізі країн міжнародної групи компаній застосовуються такі показники мінімального розміру сукупного консолідованого доходу міжнародної групи компаній, до якої входить платник податків:
    - еквівалент 750 мільйонів євро – для обставин, визначених абзацом третім п.п. 39.4.10 п. 39.4 ст. 39 ПКУ;
    - еквівалент 750 мільйонів євро – для обставин, визначених абзацами четвертим – сьомим п.п. 39.4.10 п. 39.4 ст. 39 ПКУ, але якщо законодавством іноземної юрисдикції податкового резидентства материнської компанії міжнародної групи компаній або уповноваженого учасника материнської компанії (у разі його призначення материнською компанією) визначено інший розмір сукупного консолідованого доходу міжнародної групи компаній, деномінований не в євро, який згідно із законодавством такої іноземної юрисдикції застосовується для цілей подання звіту у розрізі країн міжнародної групи компаній (за наявності такого законодавства), граничним розміром для обставин подання звіту у розрізі країн міжнародної групи компаній, визначених абзацами четвертим – сьомим п.п. 39.4.10 п. 39.4 ст.39 ПКУ, вважається такий інший розмір.

    Довідково:. Угода QCAA (для цілей ст. 39 ПКУ) – угода, укладена між компетентними органами України та іноземної юрисдикції, які є сторонами чинного міжнародного договору, що містить положення про обмін інформацією для податкових цілей, яка передбачає автоматичний обмін звітами у розрізі країн міжнародної групи компаній між Україною і такою іноземною юрисдикцією (Qualifying Competent Authority Agreement), у тому числі Багатостороння угода CbC (п.п 14.1.10 прим.3  п. 14.1 ст. 14 ПКУ).


    Оформлення дозволу на працевлаштування – запорука роботи іноземця без порушень законодавства

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що Законом України «Про зайнятість населення» передбачено: роботодавці можуть працевлаштовувати іноземців на роботу на підставі дозволу на працевлаштування.
    Іноземці, які постійно проживають в Україні, можуть працювати на підприємствах, в установах і організаціях або займатись іншою трудовою діяльністю на підставах і в порядку, встановлених для громадян України.
    Для оформлення дозволу на працевлаштування необхідно зібрати пакет документів і подати їх до територіального органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції.
    Робота іноземця без оформлення дозволу на працевлаштування буде порушенням закону і спричинить адміністративну та/або фінансову відповідальність.


    У грудні 2023 року  банк виявив заниження об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств у І кварталі 2023 року: виправлення помилки

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, якщо банк у грудні 2023 року виявив помилку, яка призвела до заниження об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств у першому кварталі 2023 року, то у такому разі застосовуються загальні правила для виправлення помилок, допущених при визначенні податкового зобов’язання.
    При цьому податкове зобов’язання в уточнюючій податковій декларації з податку на прибуток підприємств (далі – Декларація) визначається за чинною до дати набрання чинності Законом України від 21 листопада 2023 року № 3474-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування банків та інших платників податків» за ставкою податку на прибуток підприємств (18 відсотків).
    У разі відображення уточнених показників штрафи та пеня на суму заниженого податкового зобов’язання не нараховуються та не сплачуються з підстав, визначених п.п. 69.38 п. 69 підр. 10 розд. ХХ ПКУ.
    Водночас банк у складі податкової декларації з податку на прибуток за 2023 рік здійснює перерахунок податкових зобов’язань за весь 2023 рік без застосування штрафних санкцій та пені.
    У рядку 06 Декларації за 2023 рік вказується розрахований наростаючим підсумком (з урахуванням уточнення за перший квартал), показник податкового зобов’язання з податку на прибуток, визначений за ставкою 50 відсотків.
    Значення рядка 18 Декларації дорівнює значенню рядка 17 Декларації за попередній звітний (податковий) період поточного року (з урахуванням уточнення).


    Як завантажити власні КЕП клієнтам (користувачам), які відмовилися від їх публікації на вебсайті Кваліфікованого надавача ЕДП ДПС?

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.
    Клієнти (користувачі) мають можливість завантажити кваліфіковані сертифікати відкритих ключів на персональний комп’ютер за допомогою програмного забезпечення «ІІТ Користувач ЦСК-1» (далі – Програма).
    Для початку використання Програми клієнтам (користувачам) необхідно встановити актуальну версію безкоштовної Програми, яку можливо завантажити на вебсайті Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Державної податкової служби України (далі – Надавач) (https://ca.tax.gov.ua) за посиланням: Головна/«Отримання електронних довірчих послуг»/«Програмне забезпечення»/«Засіб кваліфікованого електронного підпису чи печатки – «ІІТ Користувач                           ЦСК-1»/«Інсталяційний пакет «ІІТ Користувач ЦСК-1.3.1».
    Тобто, клієнти (користувачі), які відмовилися від публікації кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів на вебсайті Надавача, мають можливість завантажити власні кваліфіковані сертифікати відкритих ключів на персональний комп’ютер за допомогою Програми.
    Детальну інформацію щодо роботи Програми та покрокову інструкцію, зокрема, стосовно можливості завантаження власних кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів, наведено у п.п. 5.2 п. 5 Настанови користувача «ІІТ Користувач ЦСК-1.3.1» на вебсайті Надавача за посиланням: Головна/«Отримання електронних довірчих послуг»/«Програмне забезпечення»/«Засіб кваліфікованого електронного підпису чи печатки – «ІІТ Користувач ЦСК-1»/«Настанова користувача «ІІТ Користувач          ЦСК-1.3.1».

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.