• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Податкові новини (ДПС у Дніпропетровській області) 19.01.2024
    2024-01-20 13:49:54

    У 2023 році до загального фонду державного бюджету надійшло 103,4 млрд грн акцизного податку

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.
    У 2023 році надходження до загального фонду Державного бюджету України акцизного податку з вироблених в Україні та ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції) склали 103,4 млрд грн. Це становить 115,9 відс. показника доходів, доведеного Міністерством фінансів України (додатково надійшло 14,2 млрд грн), та на 25 млрд грн, або на 31,8 відс. перевищує надходження 2022 року.
    Виконання показників доходів досягнуто за рахунок додаткових надходжень по вироблених в Україні підакцизних товарах:
    тютюну та тютюнових виробах – на 14,9 млрд грн, або 132,5 відс. від доведеного завдання (46 млрд грн);
    лікеро-горілчаній продукції – на 3,7 млрд грн, або 186,5 відс. від доведеного завдання (4,3 млрд грн).
    У грудні 2023 року надходження до загального фонду Державного бюджету України акцизного податку з вироблених в Україні та ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції) склали 8,2 млрд грн. Це становить 104,2 відс. показника доходів, доведеного Міністерством фінансів України (додатково надійшло 0,3 млрд грн).
    Виконання показників доходів досягнуто за рахунок додаткових надходжень по вироблених в Україні підакцизних товарах:
    тютюну та тютюнових виробах – на 1 млрд грн, або 120,9 відс. від доведеного завдання (4,8 млрд грн);
    лікеро-горілчаній продукції – на 0,42 млрд грн, або 199,7 відс. від доведеного завдання (0,42 млрд грн).
    виноробній продукції (без додавання спирту) – на 0,04 млрд грн, або 125,7 відс. від доведеного завдання (0,15 млрд грн).
    Інформація розміщена на вебпорталі ДПС України за посиланням

    https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/747043.html


    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області проводить акредитацію представників медіа

    Пресслужба Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) оголошує акредитацію представників медіа для включення до бази медіа, яким у 2024 році оперативно надсилатимуться анонси подій та інформація, що стосується діяльності ГУ ДПС.
    Акредитація триватиме до 17 лютого 2024 року.
    Заяву на акредитацію надсилати на адресу dp.pressa04@gmail.com за формою, що додається (https://dp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/747403.html).
    У разі виникнення питань, звертатися за номером телефону (056) 374-31-33.


    Громадська рада: підсумки роботи за минулий рік та плани на 2024-й

    Для Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області (далі – Громадська рада) 2024 рік розпочався з підведення підсумків роботи та визначення основних напрямків діяльності у поточному році.
    У першому засіданні Громадської ради прийняло участь керівництво податкової служби Дніпропетровщини.
    Важливі ініціативи, конструктивні пропозиції стосовно внесення змін до податкового та бюджетного законодавств, обговорення нагальних питань – ключові вектори роботи минулого року.
    Підсумки засідання – ухвалили: Звіт про виконання Плану роботи Громадської ради за 2023 рік та План роботи Громадської ради на 2024 рік.
    Також обговорили деякі аспекти щодо запобігання проявам корупційних діянь в органах ДПС.
    Робота триває!


    Понад 3,3 млрд грн податку на прибуток підприємств – надходження до загального фонду держбюджету від платників Дніпропетровщини

    Протягом 2023 року до загального фонду державного бюджету від платників Дніпропетровщини надійшло понад 3,3 млрд грн податку на прибуток підприємств. У порівнянні з 2022 роком надходження збільшились на понад 506,5 млн грн, або на 18 відсотків. Про це повідомила в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталя Федаш.
    Керівник податкової служби Дніпропетровської області подякувала платникам за відповідальне ставлення до своїх фінансових обов’язків та звернула увагу, що платник податку на прибуток підприємств, який протягом звітного року включений до Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі – Реєстр), по закінченню цього звітного року має подати до органу ДПС податкову декларацію з податку на прибуток підприємств, в якій відобразити дані податкового обліку за період застосування загальних правил оподаткування прибутку та Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації  за період перебування у Реєстрі цього звітного року.


    Транспортний податок: у 2023 році до місцевих бюджетів Дніпропетровщини надійшло понад 14,6 млн гривень

    У січні – грудні 2023 року до місцевих бюджетів Дніпропетровської області від платників транспортного податку надійшло понад 14,6 млн грн, що майже на 5,8 млн грн, або на 65,8 відс. більше у порівнянні з відповідним періодом минулого року.
    Нагадуємо, що  згідно з п.п. 267.1.1 п. 267.1 ст. 267 розд. ХІІ Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, що відповідно до п.п. 267.2.1 п. 267.2 ст. 267 ПКУ є об’єктами оподаткування.


    Податковий календар на 22 січня 2024 року

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що

    22 січня 2024 року, понеділок, останній день сплати:
     
    - єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування роботодавцями за найманих працівників за грудень 2023 року, крім гірничих підприємств;

    останній день подання:

    - декларації з акцизного податку за грудень 2023 року;
    - податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) (крім громадян) за грудень 2023 року у разі не подання податкової декларації на 2023 рік;
    - податкової декларації з податку на додану вартість за грудень 2023 року;
    - податкової декларації з рентної плати за грудень 2023 року з розрахунком:
    • рентної плати за користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини;
    • рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України;
    • рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами;
    • рентної плати за транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України.


    Які дії суб’єкта господарювання,  якщо був змінений кваліфікований електронний підпис касира для використання в ПРРО?

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.
    При зміні кваліфікованого електронного підпису касира для роботи з програмним реєстратором розрахункових операцій (ПРРО) суб’єкту господарювання (користувачу) необхідно подати Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа за формою J/F1391802 із зазначенням даних про ідентифікатор ключа з нового сертифіката касира.


    Яким чином малі виробники виноробної продукції можуть подати в електронному вигляді заяву та документи для одержання ліцензії на виробництво алкогольних напоїв?

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що відповідно до ст. 3 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 481) для отримання ліцензії на право виробництва алкогольних напоїв без додавання спирту (вин виноградних, вин плодово-ягідних, напоїв медових) малі виробництва виноробної продукції подають в електронному вигляді до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, в електронному вигляді заяву, до якої додається документ, що підтверджує внесення річної плати за ліцензію. У такій заяві зазначаються:
    - найменування суб’єкта господарювання, для юридичних осіб - код ЄДРПОУ, для фізичних осіб – суб’єктів господарювання (у тому числі іноземних суб’єктів господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) - прізвище, ім’я, по батькові, номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки та повідомили про це відповідний податковий орган і мають відмітку в паспорті);
    - місця виробництва, зберігання, оптової, роздрібної торгівлі алкогольними напоями без додавання спирту (винами виноградними, винами плодово-ягідними, напоями медовими) (адреса);
    - інформація щодо кодів згідно з УКТ ЗЕД на продукцію, яку планується виробляти.
    Для малих виробництв виноробної продукції ліцензія на право виробництва алкогольних напоїв без додавання спирту (вин виноградних, вин плодово-ягідних, напоїв медових) або рішення про відмову в її видачі видається заявнику органом виконавчої влади, уповноваженим Кабінетом Міністрів України, не пізніше 10 робочих днів з дня одержання документів, зазначених у Законі № 481.
    У разі неотримання малим виробництвом виноробної продукції ліцензії на право виробництва алкогольних напоїв без додавання спирту (вин виноградних, вин плодово-ягідних, напоїв медових) або рішення про відмову в її видачі протягом строку, передбаченого Законом № 481, така ліцензія формується автоматично та вноситься до Єдиного реєстру ліцензіатів з виробництва та обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах.
    Підпунктом 17.1.13 п. 17.1 ст. 17 Податкового кодексу (далі – ПКУ) передбачено, що платник податків має право самостійно обирати спосіб взаємодії з контролюючим органом в електронній формі через Електронний кабінет, якщо інше не встановлено ПКУ.
    Порядок функціонування Електронного кабінету визначається наказом Міністерства фінансів України від 14.07.2017 № 637, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 01.08.2017 за № 942/30810 (зі змінами).
    Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через вебпортал ДПС.
    Доступ до приватної частини Електронного кабінету надається після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг, через Інтегровану систему електронної ідентифікації – id.gov.ua (MobileID та BankID), за допомогою Дія Підпис або «хмарного» кваліфікованого електронного підпису.
    Меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету дозволяє платнику надіслати лист, який містить заяву та документи необхідні для отримання ліцензії на право виробництва алкогольних напоїв без додавання спирту (вин виноградних, вин плодово-ягідних, напоїв) малим виробництвом виноробної продукції.
    Форма підготовки такої кореспонденції передбачає вибір таких реквізитів: регіон в якому знаходиться орган ДПС, орган ДПС, до якого направляється лист, тип документу (із списку обирається «Лист»), тематика (із списку обирається «Ліцензування певних видів господарчої діяльності»), а також передбачає заповнення короткого змісту та завантаження сканованого документу (файл повинен бути у форматі pdf із обмеженням розміру не більше 5 МБ).
    Інформацію щодо отримання та дати реєстрації листа в органі ДПС платник податків може переглянути у вкладці «Вхідні» меню «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету.


    До уваги роботодавців!

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 04.07.2022 № 189 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 13 січня 2015 року № 4», зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 19.07.2022 за № 804/38140 (далі – Наказ № 189), враховуючи зміни, внесені наказом Міністерства фінансів України від 25.07.2022 № 215 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 04 липня 2022 року № 189», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 26.07.2022 за № 835/38171 внесено зміни, зокрема до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску  (далі – Порядок), затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 30.01.2015 за № 111/26556.
    Зокрема, додаток 1 до Порядку доповнено кодами категорій застрахованих осіб 76 – 80, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України, за яких Роботодавці мали право за власним рішенням не сплачувати єдиний внесок:
    76 – наймані працівники, яких було призвано під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України, які не отримували доходів у вигляді грошового забезпечення;
    77 – особи, які працюють на підприємствах та в організаціях всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема товариствах УТОГ та УТОС, яких було призвано під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України, які не отримували доходів у вигляді грошового забезпечення;
    78 – працююча особа з інвалідністю на підприємстві або в організації громадських організацій осіб з інвалідністю, в яких кількість осіб з інвалідністю становить понад 50 %, яку було призвано під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України, яка не отримувала доходів у вигляді грошового забезпечення;
    79 – найманий працівник – особа з інвалідністю, який працює в товариствах УТОГ та УТОС, якого було призвано під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України, який не отримував доходи у вигляді грошового забезпечення;
    80 – найманий працівник – особа з інвалідністю, який працює на підприємствах та в організаціях всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, якого було призвано під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України, який не отримував доходів у вигляді грошового забезпечення.


    Закон України № 3474: щодо збитків банків

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що 08.12.2023 набрав чинності Закон України від 21 листопада 2023 року № 3474-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування банків та інших платників податків» (далі – Закон № 3474).
    Законом № 3474 змінено підходи до оподаткування прибутку банків.
    Так, за результатами податкового (звітного) 2023 року банки:
    - не застосовують положення, передбачені п.п. 140.4.4 п. 140.4 ст. 140 Податкового кодексу України (далі – ПКУ);
    - не зменшують фінансовий результат до оподаткування на суму від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років.
    У разі застосування за попередні податкові (звітні) періоди 2023 року положень, передбачених п.п. 140.4.4 п. 140.4 ст. 140 ПКУ, та/або сплати авансових внесків з податку на прибуток підприємств, передбачених п. 57.1 прим.1 ст. 57 ПКУ за ставкою 18 відсотків, у складі податкової декларації з податку на прибуток підприємств, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 № 897 зі змінами (далі – Декларація) за 2023 рік банки відображають уточнені показники (суми від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих звітних періодів, суми авансових внесків з податку на прибуток підприємств при виплаті дивідендів за ставкою 50 відсотків), що містяться у поданих ними раніше Деклараціях (п. 68 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ).
    У разі відображення уточнених показників із вищезазначених підстав санкції, передбачені ст. 50 ПКУ, не застосовуються. У разі виникнення додаткового грошового зобов’язання, яке виникає внаслідок уточнення показників, таке грошове зобов’язання підлягає сплаті у строки, встановлені для сплати податкового зобов’язання щодо податку на прибуток за результатами 2023 року.
    Довідково: за загальними правилами платники податку на прибуток зменшують об’єкт оподаткування на суму накопичених податкових збитків минулих податкових (звітних) років до повного їх списання, але з урахуванням обмежень для великих платників податків (п.п. 140.4.4 п. 140.4 ст. 140 ПКУ).
    Різниця у вигляді суми від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових звітних періодів, на яку зменшується об’єкт оподаткування податком на прибуток, відображається у р. 3.2.4 додатка РІ до рядка 03 РІ Декларації.
    Сума від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років, не врахована у зменшення об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств, у тому числі отриманого з 1 січня 2023 року по 31 грудня 2023 року, зменшує фінансовий результат до оподаткування майбутніх податкових (звітних) періодів, починаючи з 1 січня 2024 року, в порядку, визначеному п.п. 140.4.4 п. 140.4 ст. 140 ПКУ.
    Тож, якщо після перерахунків розмір податкового зобов’язання збільшиться, то банки сплачують різницю такого зобов’язання до бюджету протягом 10 днів після граничного терміну подання річної Декларації.
    На замітку: у разі самостійного виправлення платником податків із дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених статтею 50 ПКУ, помилок, що призвели до заниження податкового зобов'язання у звітних (податкових) періодах, які припадають на період дії воєнного стану, такі платники звільняються від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених п. 50.1 ст. 50 ПКУ, та пені (п. 69.1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).
    Крім того, тимчасово на період з 01 серпня 2023 року до припинення або скасування воєнного стану на території України у разі самостійного виправлення платником податків з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених статтею 50 ПКУ, помилок, що призвели до заниження податкового зобов'язання, такий платник звільняється від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених п. 50.1 ст. 50 ПКУ, та пені (п. 69.38 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).
    Більше щодо оподаткуваня банків – на вебпорталі ДПС України у Інформаційному листі № 6/2023: «Банки: зміна ставок, податок на прибуток» – за посиланням https://tax.gov.ua/broshuri-ta-listivki/740671.html.


    Швидко і зручно задекларувати доходи можливо за допомогою електронного сервісу «Податкова декларація про майновий стан і доходи»

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що з метою підвищення рівня добровільності декларування доходів громадян та для зручності при поданні декларації в Електронному кабінеті платника створено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», який надає можливість часткового автоматичного предзаповнення декларації.
    Електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи»  дозволяє сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів, у т. ч. для використання права на податкову знижку.
    Часткове автоматичне предзаповнення декларації здійснюється на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податку, та відомостей про обʼєкти нерухомого чи рухомого майна.
    Використання цього електронного сервісу:
    - скорочує час і витрати при поданні податкової декларації;
    - мінімізує помилки при заповненні декларації;
    - надає можливість подання копій первинних документів як додаток до податкової декларації в онлайн-режимі.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.