• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Податкові новини (ДПС у Дніпропетровській області) 30.01.2024
    2024-01-30 22:57:57

    Співпраця з міжнародними партнерами: визначені напрями взаємодії

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.
    Завершила роботу місія Податково-Бюджетного департаменту МВФ, участь у роботі якої 22 – 26 січня 2024 року на запрошення Міжнародного валютного фонду в Україні брали представники Міністерства фінансів України, Державної податкової служби України та Державної митної служби України.
    Учасниками від ДПС були в. о. Голови ДПС Тетяна Кірієнко, в. о. заступника Голови ДПС Євгеній Сокур та директор Департаменту оподаткування юридичних осіб Тетяна Гречана.
    Під час заходів було опрацьовано план дій щодо практичної реалізації Національної стратегії доходів, розглянуті конкретні напрями реформування податкової політики та системи адміністрування доходів на коротко- та середньострокову перспективу.
    У ході роботи з боку ДПС були презентовані конкретні кроки для організації успішної реалізації НСД у частині податкового адміністрування. Сторони обговорили партнерські програми з розвитку та їх узгодження з НСД, необхідну технічну допомогу для їх впровадження.
    Під час технічної місії розглядалися питання щодо адміністрування податків при реформуванні оподаткування видобувної галузі, контрольованих іноземних компаній, запровадження оподаткування віртуальних активів, імплементації європейських правил щодо оподаткування цифрових платформ (DAC7/OECР), управління податковими ризиками, у тому числі міжнародними тощо.
    Нагадуємо, розпорядженням від 27 грудня 2023 року № 1218-р Уряд України затвердив Національну стратегію доходів на 2024 – 2030 роки, виконавши зобов’язання України за Меморандумом з Міжнародним валютним фондом.
    Інформація розміщена на вебпорталі ДПС України за посиланням

    https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/750281.html


    Підводимо підсумки роботи податкової служби Дніпропетровщини за 2023 рік

    Днями, в інформаційному агентстві «Мост-Дніпро» відбулась пресконференція в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталі Федаш за підсумками роботи податкової служби Дніпропетровщини у 2023 році.
    Вона зазначила, що команда податківців області продовжує виконувати одне із важливих на сьогодні завдань – забезпечення стабільного наповнення бюджетів.
    У нелегкий для нашої держави час податки, збори і платежі стають однією з найбільш важливих складових фінансової стабільності країни, забезпечують її обороноздатність та соціальну підтримку громадян.
    Протягом минулого року платниками області до бюджетів усіх рівнів спрямовано майже 76,1 млрд гривень. У порівнянні з 2022 роком позитивна динаміка складає понад 6,4 млрд грн, або 9,2 відсотки.
    До державного бюджету надійшло майже 34,14 млрд гривень. Це на понад 4,1 млрд грн, або на 13,7 відсотків, перевищує надходження 2022 року.
    До місцевих бюджетів територіальних громад платники спрямували майже 41,93 млрд грн, що на понад 2,3 млрд грн більше ніж за підсумками 2022 року. Темп росту надходжень – 105,9 відсотків.
    Левову частку надходжень до місцевих бюджетів, а саме 65,2 відсотки, складає податок на доходи фізичних осіб. У минулому році від платників Дніпропетровщини до бюджетів тергромад надійшло понад 27,3 млрд грн ПДФО, темп росту до 2022 року склав 104,9 відсотків.
    Місцеві бюджети області у 2023 року отримали:
    - понад 6,4 млрд грн земельного податку та орендної плати, темп росту – 122,0 відсотки;
    - понад 4,7 млрд грн єдиного податку, темп росту – 121,5 відсотків.
    При цьому, до бюджету м. Дніпра у минулому році надійшло 13,2 млрд грн податків і зборів. Це на 0,9 млрд грн, або на 7,6 відсотків, більше надходжень 2022 року.
    Єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування протягом 2023 року надійшло понад 31,8 млрд гривень. У порівнянні з 2022 роком надходження зросли майже на 4,0 млрд грн, або на 14,2 відсотки.
    Тобто, платниками Дніпропетровщини забезпечена не тільки стабільна сплата податків і зборів, а і зростання їх надходжень.
    Наталя Федаш подякувала усім платникам, які сумлінно сплачують податки. Завдяки їх відповідальній громадянській позиції та патріотизму бюджети стабільно отримують такі необхідні кошти для Збройних Сил України та соціальних виплат громадянам.
    Податкова служба області  завжди відкрита до комунікацій з бізнесом. 
    Протягом 2023 року значно зросла кількість проведених з бізнесом та громадськістю регіону зустрічей і склала понад 14,8 тисяч.
    Дієва форма проведення роз’яснювальної роботи з платниками – організація інформаційно-роз’яснювальних кампаній. Так, з серпня минулого року активно проводилась широкомасштабна кампанія щодо новацій податкового законодавства, передбачених Законом України від 30 червня 2023 року від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». Вона, зокрема передбачала роз’яснення з питань застосування РРО та програмних РРО. За період проведення кампанії (з 05.08.2023 по 31.12.2023) зареєстровано майже 17,7 тисяч програмних РРО та понад 3,4 тисяч РРО. Це у 2,7 рази більше кількості зареєстрованих програмних РРО та в 1,4 рази – зареєстрованих РРО ніж до кампанії, тобто за період з 01.01.2023 до 05.08.2023.
    З метою надання платникам допомоги у вирішенні нагальних питань, які виникають у їх діяльності, у податковій області налагоджена робота комунікаційної податкової платформи. Це ефективний інформаційний майданчик для оперативної та якісної комунікації з громадськістю і бізнес-спільнотою, зокрема і шляхом проведення зустрічей у різних форматах.
    Для інформаційної підтримки платників працюють телефони «гарячих ліній». Наразі вони охоплюють 19-ть напрямків роботи. Це, наприклад, реєстрація: податкових накладних, платників податків та РРО; оподаткування фізичних осіб, погашення податкового боргу. Усі номери телефонів «гарячих ліній» розміщені на нашому субсайті та на сторінці соціальної мережі Фейсбук.
    Продовжує активну роботу мобільний Центр обслуговування платників (ЦОП). Протягом 2023 року ним здійснено понад 1,4 тисяч виїздів до територіальних громад та надано понад 4,1 тисяч адміністративних і понад 2,7 тисяч інших послуг. При цьому, мобільним ЦОПом здійснено 730 адресних виїздів до маломобільних груп населення, під час яких надано понад 1,0 тисячі адміністративних послуг.
    У межах реалізації Меморандуму про співпрацю та взаємодію між Дніпропетровською облдержадміністрацією та Головним управлінням ДПС у Дніпропетровської області з метою об’єднання зусиль для координації дій у підвищенні якості сервісного обслуговування платників у минулому році запроваджено чергування фахівців податкової служби області у приміщеннях Центрів надання адміністративних послуг області для приймання відвідувачів і надання адміністративних послуг.
    Попереду – нові завдання, плани.
    Команда податківців Дніпропетровщини завжди готова плідно співпрацювати з платниками, які ведуть бізнес чесно та прозоро.


    Невикористання РРО або ПРРО призводить до застосування значних штрафних санкцій

    Контроль за видачею суб’єктами господарювання відповідних розрахункових документів при проведенні розрахункових операцій є важливим напрямком роботи податкової служби.
    У зв’язку з цим, Головне управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) проводить розширену роз’яснювальну роботу щодо необхідності використання суб’єктами господарювання при проведенні розрахункових операцій належним чином зареєстрованих РРО та/або ПРРО.
    Але на практиці зустрічаються суб’єкти господарювання, які продовжують вчиняти порушення законодавства та намагаються приховати реальні обсяги продажу товарів.
    Так, працівниками відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту ГУ ДПС при проведені фактичної перевірки діяльності ФОПа, який здійснює реалізацію годинників в магазині, встановлено факти продажу товарів без використання належним чином зареєстрованого РРО/ПРРО, а також відсутність первинних документів на товар, що реалізується, та неведення обліку ТМЦ у встановленому порядку.
    За результатами фактичної перевірки зафіксовано порушень на загальну суму 584 тис. гривень.
    Враховуючи викладене, з метою попередження настання негативних наслідків у майбутньому, ГУ ДПС наголошує на необхідності неухильного дотримання вимог чинного законодавства України.


    Плата за землю: фізичні особи поповнили місцеві бюджети Дніпропетровщини на понад 613,5 млн гривень

    Протягом 2023 року до місцевих бюджетів Дніпропетровщини від фізичних осіб надійшло понад 613,5 млн грн плати за землю. Як зазначила в. о. Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталя Федаш, надходження виросли у порівнянні з 2022 роком на понад 205,8 млн грн, або на 50,5 відсотків.
    «Питання розвитку територіальних громад багато в чому залежить від ефективності використання всіх земельних ресурсів. Плата за землю є важливим джерелом і стабільним ресурсом наповнення місцевих бюджетів регіону. Дякуємо платникам за своєчасну сплату податків!» - зазначила Наталя Федаш.


    Від юридичних осіб до місцевих бюджетів Дніпропетровщини надійшло майже 892 млн грн єдиного податку

    У січні – грудні 2023 року до місцевих бюджетів Дніпропетровської області від юридичних осіб надійшло майже 892,0 млн грн єдиного податку. Порівняно з відповідним періодом 2022 року надходження збільшились на понад 52,0 млн грн, або на 6,2 відсотки.
    Нагадуємо, що юридичні особи – платники єдиного податку третьої групи використовують дані спрощеного бухгалтерського обліку щодо доходів та витрат з урахуванням положень пунктів 44.2 та 44.3 ст. 44 Податкового кодексу України.


    Податковий календар на 31 січня 2024 року

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що 31 січня 2024 року, середа, останній день сплати авансового внеску з податку на прибуток підприємств з пунктів обміну іноземних валют за січень 2024 року.


    Як заповнювати рядки 02-03 Додатку 3 до звітної податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи?

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що у звітних податкових деклараціях платника єдиного податку четвертої групи (податкова декларація) зазначається загальна сума сплачених податків, розподілена пропорційно площі сільгоспугідь, розташованих у відповідній громаді.
    Платники єдиного податку – власники, орендарі, користувачі на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, а також голови сімейних фермерських господарств, у тому числі щодо земельних ділянок, що належать членам такого сімейного фермерського господарства та використовуються таким сімейним фермерським господарством, зобов'язані подавати додаток з розрахунком загального мінімального податкового зобов'язання (Додаток 3) у складі податкової декларації за податковий (звітний) рік (п. 297 прим.1.1  ст. 297 прим.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)).
    У такому додатку, зокрема, зазначаються:
    - кадастрові номери земельних ділянок, які використовуються такими платниками для здійснення підприємницької діяльності, та для яких визначається мінімальне податкове зобов'язання, їх нормативна грошова оцінка та площа таких земельних ділянок;
    - сума загального мінімального податкового зобов'язання (МПЗ), сума мінімального податкового зобов'язання щодо кожної земельної ділянки.
    При позитивному значенні різниці між сумою загального мінімального податкового зобов'язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок платник єдиного податку четвертої групи зобов'язаний збільшити визначену в податковій декларації за наступний за звітним податковий (звітний) рік суму єдиного податку, що підлягає сплаті до бюджету, на суму такого позитивного значення.
    Для платників єдиного податку четвертої групи сума такого збільшення розподіляється між відповідними місцевими бюджетами та перераховується пропорційно частці земельних ділянок сільськогосподарського призначення, розташованих на території відповідної територіальної громади, у загальній площі таких земельних ділянок, власником або користувачем яких є платник податку (п. 297 прим.1.7  ст. 297 прим.1 ПКУ).
    Тобто, платники єдиного податку четвертої групи (юридичні особи) розраховують МПЗ в цілому по платнику та у разі виникнення позитивного значення розподіляють суму такого збільшення між відповідними місцевими бюджетами та перераховують пропорційно частці земельних ділянок сільськогосподарського призначення, розташованих на території відповідної територіальної громади, у загальній площі таких земельних ділянок.


    Затверджено Зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що 25.01.2024 набрав чинності наказ Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 20.12.2023 № 363 «Про затвердження Змін до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 22.12.2023 за № 2232/41288) (далі – Наказ № 363).
    Наказ № 363 опубліковано у бюлетені «Офіційний вісник України» від 25.01.2024 № 9.


    За яким ідентифікатором форми подається Податкова декларація з податку на прибуток підприємств за 2023 рік (у т. ч. уточнююча після 01.01.2024)?

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що відповідно до п. 4 розділу ІІ Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 557 із змінами та доповненнями, електронні форми документів у форматі за стандартом на основі специфікації eXtensibleMarkupLanguage (XML) оприлюднюються на офіційному вебпорталі ДПС.
    На вебпорталі ДПС у рубриці Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр електронних форм податкових документів розміщені електронні форми податкової декларації з податку на прибуток підприємств, затверджені наказом Міністерства фінансів України 20.10.2015 № 897 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 24.10.2023 № 572) з додатками за ідентифікаторами форм:
    J0100125 – для юридичних осіб;
    F0100725 – для фізичних осіб;
    J0100925 – для інститутів спільного інвестування;
    J0100525 – для виробників сільськогосподарської продукції за рік (річний податковий (звітний) період починається з 01 липня минулого звітного року і закінчується 30 червня поточного звітного року).


    До уваги платників єдиного внеску!

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (єдиний внесок) – це консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування.
    Стандартна ставка єдиного внеску становить 22 % до визначеної законом бази нарахування єдиного внеску (з урахуванням обмежень у вигляді мінімального страхового внеску та максимальної бази нарахування єдиного внеску).
    Проте, є випадки, коли як ставка так і розмір єдиного внеску в цілому може відрізнятися:
    • для роботодавців, у яких працюють особи з інвалідністю – 8,41 %;
    • для підприємств та організацій всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема товариств УТОГ та УТОС, в яких кількість осіб з інвалідністю становить не менш як 50 відсотків загальної чисельності працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю становить не менш як 25 відсотків суми витрат на оплату праці – 5,3 %;
    • для підприємств та організацій громадських організацій осіб з інвалідністю, в яких кількість осіб з інвалідністю становить не менш як 50 відсотків загальної чисельності працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю становить не менш як 25 відсотків суми витрат на оплату праці – 5,5 %.


    Щодо звітності з екологічного податку

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що платники екологічного податку мають не пізніше 09 лютого 2024 року подати податкову декларацію екологічного податку за 4 квартал 2023 року.
    Податкова декларація екологічного податку подається за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 17 серпня 2015 року № 715, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 03.09.2015 за № 1052/27497, зі змінами, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 07.09.2023 № 488, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 25 вересня 2023 року за № 1666/40722 (далі – Декларація).
    При цьому звертаємо увагу, що наказом Міністерства фінансів України від 07.09.2023 № 488 «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації екологічного податку» спрощено форму Декларації, з якої виключено рядки 8 додатків до неї та відповідні примітки, які пов’язані з обчисленням та декларуванням пені.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.