• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Збитки від війни для інфраструктури села Мотижин під Києвом оцінили у чверть мільярда гривень
    2022-08-26 11:15:29

    Аналітичний центр KSE Institute оцінює збитки від війни для інфраструктури села Мотижина Макарівської громади Бучанського району Київської області у 274,9 мільйона гривень, або 10,1 мільйона доларів.

    Як нагадується в його повідомленні, російські танки зайшли в населений пункт вже на третій день повномасштабного вторгнення, 26 лютого, і вродовж місяця окупанти контролювали село та частину траси, яка вела до столиці.

    Загалом, за даними аналітиків Київської школи економіки, внаслідок обстрілів у селі було зруйновано та пошкоджено 527 споруд, з яких 130 зазнали повного або сильного руйнування.

    Найбільших збитків та руйнувань завдано житловому фонду. Так, у Мотижині постраждало 479 житлових будинків та присадибних забудов загальною площею 39,5 тисячі квадратних метрів. Збитків зазнали 400 мешканців на загальну суму 190,2 мільйона гривень.

    Через руйнування промислових обʼєктів Мотижин втратив 50,9 мільйонів гривень. Так, у селі було зруйновано та пошкоджено 36 з 57 промислових будівель.

    Грошова оцінка збитків соціальної інфраструктури села склала 33,9 мільйона гривень. У Мотижині внаслідок бойових дій постраждало 12 обʼєктів. Серед зруйнованих росіянами обʼєктів - Мотижинський ліцей, який працював понад 50 років. Крім того, російські загарбники розгромили та розграбували приватний дендрологічний парк "Добропарк".

    Як вказують у KSE, всі обрахунки здійснено відповідно до курсу долара станом на 1 січня 2022 року, а оцінку складено на основі даних оцифрування високоточних знімків з дронів, зібраних в рамках проєкту Rebuildua, який ініціювали SmartFarming та Vkursi Zemli.

    Зазначимо також, що загалом станом на початок 2022 року у селі, згідно офіційної оцінки Держслужби статистики, жило 918 людей, а на початок 2021 року - 862 особи.

    Нагадаємо, що станом на 22 серпня загальний обсяг прямих збитків економіки України від пошкодження та руйнування житлових і нежитлових будівель та інфраструктури, за оцінкою цієї ж організації, складав 113,5 мільярда доларів, а мінімальні потреби у відновленні зруйнованих активів там оцінюють у 197 мільярдів доларів.

    Раніше KSE Institute також робив детальні оцінки збитків від руйнувань передмість Києва, що більше місяці знаходилися під російською окупацією. Так, для Бучі суму оцінили у 5,2 мільяри гривень, для Гостомеля - у 9,5 мільярда, а для Ірпеня - у 25,3 мільярда гривень. В свою чергу, збитки більш зруйнованого села Мощун того ж Бучанського району оцінили у 1,1 мільярда гривень.

    Тимофій Бесп'ятов

    Інф. delo.ua

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.